Bizim gibi kalkınmakta olan ülkelerin en büyük ekonomik problemi cari açık hastalığıdır. Sattığımızdan fazla alım yapmak zorunda olmamız dış ticaret açığı olarak önümüze gelmektedir.

** Bu güne kadar açığı kapatmak için para ihtiyacını ya IMF'nin kapısını çalarak ya da yüksek faiz uygulamasıyla dışarıdan sıcak para girişi sağlama politikası güderek karşılama yoluna gittik.

** Ancak geldiğimiz noktada bu politikaların bizi bu sarmaldan çıkarmadığını yaşayarak öğrendik. Şimdi yeni bir ekonomi politikasına yöneldik; ihracata daha çok ağırlık vererek dış ticaret açığını sıfırlamak.

** Geçtiğimiz hafta içerisinde MÜSİAD üyeleri olarak Genel Merkezimizin de iştirakleriyle üyelerimizle bir toplantı yaparak İhracatımızın artırılması yoluna neler yapabileceğimizi konuştuk. Bunun için de bir Genel Merkezimizle eşgüdümlü çalışacak bir komisyon kurduk. MÜSİAD bu konuda ülke çapında yeni bir çalışmaya girdi. İnşallah hayırlı olur.

** Dünyaya baktığınızda ülkelerin enflasyonu yenmek için farklı politikalar görüyoruz. Kimi faizi arttırmış, kimi döviz çıtası kullanmış. Geçmişte enflasyon sorunu bulunmayan ülkelerin ortak özelliği ise cari açık vermemeleridir.

** Salgın sürecinde hızlanan gelişmeler ekonomide yeni bir seyre evrildiğine işaret etmektedir. Küresel ekonomide radikal değişiklikler olmadığı sürece gelişmiş ekonomilerin faiz artırımına gitmeleri zor gözüküyor.

** Karşımızdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamıştır. Ya ülkemizde eskiden beri hakim olan anlayışı sürdürerek, yatırım, üretim, büyüme ve istihdamdan vazgeçecektik, ya da kendi önceliklerimize göre yolumuza devam ederek tarihi bir mücadeleyi göze alacaktık.

** Ülkemizi eskiden beri yapageldikleri gibi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz, fiyat artışları üzerinden oynadıkları oyundan bıkan hükümet siyasi risk alarak kendi oyun planıyla yola devam etme iradesi ortaya koymuştur.

** Her kalkınma hamlemiz darbe, vesayet ve ekonomik krizlerle kesilerek IMF ve Dünya Bankası gibi emperyalizmin kurumlarına muhtaç edilmesi devri artık kapanmıştır. İçerideki mandacı iktisatçılarımıza rağmen durum budur.

** Şimdi yüksek faiz, düşük kur düşük kısır sarmalından çıkarak yatırım, ihracat ve büyüme odaklı yeni bir ekonomik yola giriyoruz. Hükümet en doğru olanı yapmakta kararlı gözüküyor. Allah muvaffak eylesin.