Coğrafyasına, özüne, insanına aşık olduğum Afrika'ya hoşçakal demenin zamanı geldi. Bu güzel memleketteki görevimi tamamlayarak cennet memleketime dönüyor olmanın buruk sevincini yaşıyorum. Üç yıl boyunca her saniyesinde büyük ikramlarla yaşadığım bu coğrafyada, fedakar dostlarla, çok güzel projelere imza attık elhamdülillah. Buradaki insanlara bazı beyazların sömürmek için değil, hizmet etmek için bu coğrafyada olduğunu en iyi şekilde göstermeye çalıştık. Bilge büyüklerimizin ve köklü geçmişe sahip ülkemizin bilgi ve tecrübelerini bütün cömertliğimizle ikram etmeye çalıştık. Öğrettik, öğrendik... Binlerce gönle dokunmaya ve mutlu etmeye çalıştık. Özgüvenlerini kaybedenlere özgüven, umudunu kaybedenlere umut aşılamaya çalıştık.

Müslümanın ezik olmaması gerektiğini, her platformda başarılı olabileceğini ispat etmeye çalıştık. Proje ve çalışmalarımızla dosta iştiyak, düşmana endişe ve korku verdik. Buradaki yaptığımız her iyiliğin misli ile çarpılarak mukafata döneceğinin duasındayız. Geçirdiğimiz lüzumsuz zamanların, gaflet kokan hatalarımızın da özrünü ve tevbesini ediyoruz bin kez daha. Biz de bir adet haline gelmişti: Bizler uzun süre Afrika'da görev yapan insanlara, "buradan ne öğrendin?" diye sorarız. O da kendine göre kendi öğrendiği şeyleri anlatır bize. Kimi der ki, "buradaki insanlar beni çok yordu ve ben bir daha buraya geri dönmek istemiyorum." Kimi der ki, "Afrika, nehrin suyunu tersine çevirmen gereken ancak bunu başarmak için en yakınındakinin bu seti oyduğu güvenilmez bir yerdir."

Kimi der ki, "eğer burada kuru bir dal gibi kendinizi rüzgara bırakırsanız mutlu olursunuz." Kimi der ki, tüm kalbi menfaat ile dolu, herkesin kolaylıkla büyük günahlar ve suçlar işleyebileceği bir yerdir." Kimi der ki, "küçük bir bedel ile cinayet dahil her şeyi rahatlıkla yaptırabileceğin bir yerdir." Kimi der ki, "aile mefhumunun olmadığı, insanların birbirlerini sevmediği, mümkün olduğunca korunması gereken güvensiz bir yerdir." Ama kimi de der ki, "burası bize saflığı, temizliği, güzelliği öğreten ve hayata en dipten başlamayı teklif eden, her şeye rağmen mutlu olan, gülen, eğlenen ve hiçbir şeyi kafasına takmayan mütevekkil insanların yaşadığı bir yerdir." Kimi der ki, "seni asla yarı yolda bırakmayacak, senin için ölecek olan insanların yaşadığı bir yerdir." Kimi der ki, "çocuğuna, yakınlarına, akrabalarına, hatta sokaktan geçmekte olan mağdur insanlara cebindeki son parasını verecek kadar cömert olan insanların yeridir burası." Bana sorarsanız, ben memnunum Afrika'dan, Afrikalılardan. Ben sevdim buradaki paylaşım yaptığım güzel insanları. Belki ben tercih ettim öyleleri ile yaşamayı, belki ben seçtim ama nihayetinde dünyanın her yerinde iyiler ve kötüler vardır. Sizler iyileri tercih ederseniz iyi görürsünüz.

Ama menfaatla, iç hesaplarla yanlış kişileri tercih ederseniz hep mutsuz olursunuz, bir ihanet sarmalı ile karşı karşıya kalırsınız ve ne yaptığınız hizmetlerden bir zevk alırsınız, ne de buradaki insanların gönlüne girebilirsiniz. Yani mumbid ve bakir topraklar gibidir buralar, ne ekerseniz onu biçersiniz. Sonuç olarak ardımızda dua bırakmak da, kötü anılmak da bizim elimizde. Ben elimden geldiğince hiçbir insanın kalbini kırmamaya çalışarak, muhatap olduğum her insandan helallik dileyerek ve onların da gözlerinin içinde, yüreklerinin sonuna kadar haklarımızı helal ediyoruz diyerek uğurladılkarını gördük. Belki görev olarak burda olmayacak, uzun süre aynı ortamda yaşamayacağız. Ama onlarla gönül bağımız, görevimizden önce olduğu gibi sonra da devam edecek.

Afrika her zaman gönlümdeki en nadide yerde saklı kalacaktır. Çeşitli vesilelerle onlarla buluşmaya ve çalışmaya devam edeceğiz. Paylaşımlarımızın altında Gürcüce, Arapça, İngilizce, Kürtçe paylaşımlar görünce çok mutlu oluyordum. Şimdi onlara Afrikacayı da eklemiş olduk elhamdülillah. İnsanın temas ettiği her coğrafyada ebedî dostlar biriktirmiş olmak dünyanın en büyük onur ve ödülü olsa gerek.

Tabi bu zorlu süreçte memleketimizden uzak kalmanın bedelini en çok ailem ödedi. Başta üzülmeyelim diye bir şey demese de içi çayır çayır yanan anneme, güçlü ve metin durmaya çalışan ama dokunsan ağlayacak olan babama, bana ve çocuklarımıza bir dağ gibi tahammülün en güzelini gösteren eşime, bensiz büyüyen çocuklarıma olmak üzere kardeşlerim, ailem, akrabalarım ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Rabbim, Afrika'nın güzel insanlarına kutlu bir gelecek nasip eylesin. Ben bu insanları çok sevdim, sen de sev yarab! Ben bu insanlardan razıyım, sen de razı ol yarab!.. Selam ve dua ile.