Bazıları hemen yaftayı yapıştıracak "Gerici! Yobaz"

 

Neden diye sorduğumda vereceği cevap "Kem-küm, laga-luga"dan ibaret!..

 

Bu uygulama kadına hakaret veya kadını ikinci sınıf konumuna düşürüyor gibilerden klasik ve basma kalıp sözlerle güya kadın haklarını ihya edeceklerdir kimileri.

 

Oysa gerçek hiçte onların düşündüğü gibi değil.

 

2016 yılında vuku bulan bir taciz haberi "Cinsel organını çıkartarak bir kıza tacizde bulunan bir sapık 6 yıl 3 ay hapse mahkûm edildi!"

 

2017'den bir haber "Otobüste kızını taciz eden adamı dağa kaldırıp hastanelik eden baba yakalandı!"

 

Örnekleri geçmiş yıllara yaydığınızda onlarcasını bulursunuz. Çok kısa ve net soracağım: Kadın ve erkek karışık otobüslerde tıkış, tıkış seyahat etmekten kadınlar memnun mudur?

 

-Efendim, kendini bilen hiç bir erkek böyle bir durumda tacize kalkışmaz" Diyorsanız, haklısınız! Elbette namuslu ve onurlu bir erkek böyle bir işe kalkışmaz. Ancak, zaten önlem ve tedbirlerde, bu işreti yapabilecek tiyniyette olanlar için değil midir?

 

Ceza kanunları caydırıcılık için var ve insanların genelini kapsar. Ancak herkesi cezalandırmaz. Yalnızca suç işleyen kötülere taalluk eder.

 

Buradaki uygulamada, art niyetli kişilerin bu çirkin eylemi yapmalarını sağlayan ortam ve imkânı ortadan kaldırmak olacaktır. Diğer bir deyimle "Suça giden yolu tıkamak!"

 

Bakınız, "Pembe otobüs" uygulaması Japonya'da on iki yıldan bu yana var. Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanıyor.

 

2015 yılında İngiltere İşçi Partisi Başkan adayı Jeremy Corbyn, kadınlara ayrı vagon konusunu gündeme getirmiş.

 

Avrupa'nın göbeğinde bile bu gerekli ve kamuoyunun tartışmasına açılmış bir husus haline gelmiş. Mesela, oralarda hiç kimse kalkıpta "Bu gericiliktir, yobazlıktır" falan gibi laflar etmiyor.

 

Pembe otobüs uygulaması kadınlar için "Ayrımcılık" değil, bilakis "Ayrıcalıktır!"

 

Kadını aşağılayan ve psikolojisini harap eden taciz vakası maalesef günümüzdeki toplu ulaşım araçlarında çok sıradan ve kolayca yapılabilen bir işret durumundadır.

 

Bugünlerde ülkemizin çeşitli kentlerinde uygulamaya konulan "Pembe otobüs" uygulandığı yerlerde taciz sorununu en azından toplu ulaşım araçlarında çözmüştür.

 

Kadın ve Aileden sorumlu Bakanlık yapmış ve kadın haklarını koruyan icraatlarıyla bilinen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, eminim ki, kendiside bir kadın olarak, kadınlarımız ve genç kızlarımızın art niyetli alçaklar tarafından otobüslerde taciz edilmesinden rahatsızdır.

 

 Bu pisliği engellemenin en kolay yolu ise, "Çamurun sızdığı deliği kapatmak" olacaktır.

 

Kendisine çağrım ve beklentim, Gazi şehrimizde bir an önce Pembe Otobüs uygulamasına geçilerek, kadınlarımıza hak ettiği imtiyaz, ayrıcalık ve güvenli bir seyahat imkanını sunmasıdır.