Bugün temelinde teknoloji olan fakat teknolojik herhangi bir konuyu tanımladığımız bir yazı olmayacak. Bunun yerine Güney Kore’nin Apple ve Google için uyguladığı uygulama için satın alma yasaklamasını ele alacağız.

Teknoloji ile birebir ilişkili olan Apple ve Google uzun yıllardır teknoloji sektörünün önde gelen firmaları olarak hizmet verdiler. Özellikle akıllı mobil cihazların insan hayatına girmesi ve insan hayatının tam da merkezine yerleşmesi ile birlikte, ortaya çıkan Apple ve bunun yanı sıra bu sektöre de çok geçmeden giren Google, birçok farklı uygulama içi satın alma opsiyonu ile hizmet vermeye devam ediyordu.

Google Play Store ve App Store üzerinden indirilen birçok farklı uygulamanın normal şartlarda bedava indirilmesi ve uygulamayı kullanırken belli başlı bazı eylemlerde bulunabilmek adına ödeme talep edilmesi durumu çok kolay kabul görüldü ve uzun yıllardır dünya çapında varlığını sürdürüyor.

Bu durumun bir tekelleşmeye sebep olduğunu düşüne Güney Koreli yetkililer ise bunun önüne geçebilmek ve diğer uygulamalara da fırsat tanıyabilmek adına Apple ve Google’ın uygulama içi satın alma sistemini yasakladı.

Güney Kore tarafından yapılan yasal düzenlemeye göre, teknoloji şirketlerinin uygulama içi ödeme sisteminde tekelleşmeleri yasaklanırken, adil bir rekabet ortamı sağlamak amacı ile uygulama geliştiricilerine daha farklı ödeme seçenekleri sunulmasını kıldı.

Bu düzenleme ile birlikte Güney Kore, teknoloji şirketlerinin yeni geliştirilen aplikasyonları onaylama konusunda geçerli bir gerekçesi olmayan gecikmeleri de yasaklayarak bireysel uygulama geliştiricilerini şirketlere karşı korumayı amaçlıyor.