Dinimizde müminlerin davranışta, giyim kuşamda güzel olmaları istenildiği gibi sözde de güzel olmaları istenilmiştir.

Allahu Teala yüce kitabımızda güzel söz ile ilgili olarak;

“Ey Peygamber! Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler” (İsra Suresi 53.Ayet)

“Görmedin mi ki, Allah nasıl bir örnek vermiştir: Güzel bir söz, güzel bir ağaç gibidir ki, onun kökü sabit, dalı ise göktedir.”(İbrahim Suresi 24.Ayet)

“Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır.”(İsra Suresi, 53. Ayet)

“Ey iman edenler! Allah’a itaatsizlikten sakının ve doğru söz söyleyin ki, Allah sizin işlerinizi düzeltsin, günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah’a ve resulüne itaat ederse gerçekten büyük bir kazanç elde eder.” (Ahzap Suresi 70-71.Ayet)

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır konuşsun ya da sussun.”(Tirmizi)

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki:

“Size bu ümmetin en kötülerini haber vereyim mi? Onlar çok konuşan, avurtlarını şişirerek sözü uzatıp insanları rahatsız eden ve sözlerinde kibirlik taslayanlardır. Size onların en hayırlılarını da haber vereyim mi? Onlarda ahlak bakımından en güzel olanlardır.”(Buhari)

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: “Allah-u Teala erkeklerden dilini, ineğin dilini otlara doladığı gibi dolayarak dilini evirip çevirerek ve ağzını doldur doldura konuşan hatibe buğzeder.” (Ebu Davud)

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki:

“İnsanların gönüllerini cezbetmek için gereğinden fazla söz öğrenen kimsenin Allah kıyamet gününde farz ve nafile hiçbir ibadetini kabul etmez.”(Ebu Davud)

Belirttiğimiz ayetler ile hadisler ışığında bizlerden nasıl bir söz istenilmektedir? diye soracak olursak; Doğru olan bir söz, faydalı olan bir söz, tatlı bir söz ve en önemlisi de muhatabın seviyesinde bir söz olması gerektiği bildirilmektedir.

Muhatabın seviyesinde uygunluğu; anlaşılmayacak kadar kısa, usanç verecek kadar uzun olmamalıdır.

Sözün uzatılması halinde içine riyanın ve yapmacık sözlerin girmesi ve yalan ile abartıların karışması kaçınılmaz görülmektedir.

Rabbim bizleri, doğru, faydalı ve tatlı söz sahibi kimselerden eylesin.

Selametle…

Peygamberimin Dilinden Bir Dua

Ey kalpleri yönlendiren Allahım! Kalplerimizi sana itaate yönelt.(Müslüm)