Mümin için hayatın gayesi Allah'tır. O'nun rızasını kazanarak mutlu olmaktır.
Bu sebeple müminin ana vazifesi Allah’ın emirleri ve yasaklarını uygulayarak ve Peygamberimizin öğrettiği cümlelerle zikrederek Allah'a yönelmektir.
Dil ve kalple zikretmek ibâdetlerin özü, amellerin en fazîletlisidir.  İslâm'ı yaşayabilmenin gerekli enerjisidir.
Bereketleri pek çok olan bu faziletli amele müminleri teşvik buyuran Peygamberimizin öğrettiği bazı zikir cümlelerini açıklamaya çalışacağız.

a -Lâilâhe illellâh:

Peygamberimiz şöyle buyuruyorlar:«Zikrin en faziletlisi «Lâilâhe îllellâh» dır» İslâm akidesinin özü olan bu cümlenin manası şöyledir:
«Allah'tan başka ibâdet edilecek ferdi, ailevi ve içtimai hâkimiyetine boyun eğilecek hiç bir mabût yoktur. Ancak O, vardır.»
Bu zikir cümlesi hakkında Peygamberimiz bir diğer hadîslerinde şöyle buyurmuştur:«(Lâilâhe illellah»Cennet'in anahtarıdır.»

b -Lahavle ve la kuvvete illâ billah:

Sahâbî Ebu Mûsâ şöyle anlatıyor. «La havle ve lâ kuvvete illâ billah dediğimi duyan Hz. Peygamber bana:
-Ey Allah'ın kulu! Cennet hazînelerinden biri olan zikri sana öğreteyim mi? buyurdu.Ben de:
-Öğret Ya Resûlellah! dedim.
Şöyle buyurdu:
-«Lâhavle ve lâ kuvvete illâ billah» cümlesi ile zikret. (Zira o Cennet hazînelerinden biridir.) 
Peygamberimizin tavsiye buyurduğu bu zikir cümlesinin manası şöyledir:
«Hiç bir güç ve kuvvet yoktur. Ancak Allah'ın güç ve kuvveti vardır.».

c -Sübhanellâh ve bihamdihi:

Peygamberimiz biricik önderimizin öğrettiği bir zikir cümlesi de «Sübhanellah ve bihamdih»dir. «Allah bütün eksiklerden beri ve bütün yüceliklerle vasıflıdır. Bütün övgüler O'nadır.
O'nu bu vasıfları ile zikreder, O'na hamd ederim.»manasına gelen bu zikir cümlesiyle ilgili olarak sahabî Ebû Zer şöyle naklediyor: Hz. Peygamber bana şöyle buyurdu: . 
- Allah'ın en çok sevdiği zikir cümlesini sana bildireyim mi? Ben de:
- Bildir, Ey Allah'ın Peygamberi! dedim.
Şöyle buyurdu: Allah'ın en çok sevdiği zikir cümlesi «Sübhanellah ve bihamdih» dir. Peygamberimiz, bu zikir cümlesiyle ilgili olarak diğer bir hadîslerinde de şöyle buyurmuştur: «Dile kolay, ameller terazisinde pek ağır, Allah katında çok sevimli iki zikir cümlesi vardır. Bunlardan biri «Sübhanellah ve bi hamdih» dir. Diğeri ise «Sübhanellahil Azim» dir.» 

d - Estağfirullah:

Allah'tan günahların affını dilemenin en kısa ve özlü zikri «Estağfirullah» dır. (Ben Allah'tan affımı dilerim) manasındaki bu ve benzeri istiğfar zikirlerine Peygamberimiz devam buyururlardı. Bu ve bu gibi istiğfar zikirlerine teşvik buyurmak içindir ki Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: «Amel Kitabında çokça zikir bulunan kişiye müjdeler olsun.» «Ben Allah'a günde yüz defa tevbe eder bağışlanmamı dilerim.»

f - Lâilâhe illellâhu vahdehu laşerike lehu, lehül mülkü ve lehülhamdü ve huve ala külli şey'in kadir.

Çok mühim zikir cümlelerinden biri olan bu cümlenin manası şöyledir: «Allah'tan başka İbâdet edilecek hiç bir ilâh yoktur. Ancak O vardır. O birdir. Ortağı yoktur. Bütün varlıklar Onundur. Hamd ancak O'nadır. O, her şeye gücü yetendir.»

Bu zikirle ilgili olarak Ebu Eyyüb R.A. şöyle anlatıyor. Allah'ın Resulü (S.A.) şöyle buyurdu:
Sabahları bu zikri on defa söyleyen kişinin her bir söyleyişi için Allah on günahını affeder; ona on birim sevap verir; onu on derece yükseltir.
Bu (onar defa) söyleyiş, onun için on esir azad etmek gibi ve de sabahtan akşama kadar onu koruyan on silâhlı kişi gibi olur.
Bu kişi, o gün akşama kadar bunları söylemiş olmaktan daha üstün" bir amel de yapmış olamaz.Bu zikri akşamları söyleyen kişi de aynı şekilde ecir alır.
Rabbim bizleri zikredici kullarından eylesin.

(Alıntı; Demircan A.R. 1979, İslam Nizamı, İstanbul, Otağ Yayıncılık)

Selametle…