Bizim kaynaklarımızda ve Yusuf kıssasında Hz. Yusuf'un başına gelen olaylardan dolayı Hz. Yakub'un ne kadar çok üzüldüğü anlatılırken, anneden bahsedilmez.


Halbuki anneler daha duygusaldır ve onların daha çok kahrolması gerekirken hz. Yakub'un bu kadar kendisini perişan etmesi nasıl yorumlanmalıdır?


Üstelik ayette de anlatıldığı gibi, Hz. Yakub oğlu Yusuf'un öldüğüne inanmamıştır ve rüyadaki nübüvvet işaretinin gerçekleşeceğini bilmektedir. "4. Hani Yûsuf, babasına “Babacığım! Gerçekten ben (rüyada) on bir yıldız, güneşi ve ayı gördüm. Gördüm ki onlar bana boyun eğiyorlardı” demişti. 6. “İşte Rabbin seni böylece seçecek, sana (rüyada görülen) olayların yorumunu öğretecek ve daha önce ataların İbrahim ve İshak'a nimetlerini tamamladığı gibi sana ve Yakub soyuna da tamamlayacaktır. Şüphesiz Rabbin hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.”


Bu konuda biraz araştırma yapınca Taberi'de Hz. Yusuf'un annesinin adının Rahil olduğunu gördüm. Tevrat kaynakları da Rebeka demektedir.


Hz. Yakub, oğlu Yusuf olunca onu büyütmesi için kız kardeşine veriyor. Büyük ihtimalle Hz. Yusuf'un annesinin diğer küçük çocuklardan dolayı Yusuf'a iyi bakamayacağını düşünmüştür. Belki de kızkardeşi'nin çocuğu yoktur. Bu nedenle Yusuf, annesinin yanında değil halasının yanında büyümüştür.


Zaten rivayetler hz. Yusuf'un annesinin daha çok Bünyamin'e düşkün olduğu şeklindedir. Bu da Bünyamin'i büyütmüş olması ve Yusuf'un ayrı olmasından kaynaklanmış olabilir.


Bu durum, Hz. Yusuf'un kaybolmasından dolayı annenin çok fazla sarsılmamasının nedeni olabilir.


Hz. Yakub ise oğlunun kurt kapmadığını bilmesine rağmen " 13. Babaları, “Doğrusu onu götürmeniz beni üzer, siz ondan habersiz iken onu kurt yer, diye korkuyorum.” (çocuğu kardeşleriyle gönderirken zaten onu kurt kapar diye söylemesi de ilginç) onun yaşayacağı imtihandan dolayı üzülmüştür.

"18.Bir de üzerine, sahte bir kan bulaştırılmış gömleğini getirdiler. Yakub dedi ki: “Hayır! Nefisleriniz sizi aldatıp böyle bir işe sürükledi. Artık bana düşen, güzel bir sabırdır. Anlattıklarınıza karşı yardımı istenilecek de ancak Allah'tır.”