Hayat kitabımız olan Kuranı Kerim; yolunu kaybeden aklın, hassasiyeti yitiren vicdanın ve gözleri kör olmuş gönüllerin kendine teslim olmasıyla hayatımızın her alanına ışık tutarak karanlıklardan kurtulmamız için bizlere nasihat ve tavsiyelerde bulunur ve reçeteler sunar. Rabbimizin kulluk kitabımızdan Enam Suresi 151 ve 152. Ayetlerinde biz müminleri şu şekilde uyarmakta ve reçeteler sunmaktadır;

Onlara de ki: “Gelin, Rabbinizin asıl neleri haram kıldığını size Kuran’dan okuyayım:”

1-Hiç kimseyi ve hiçbir şeyi ilahlık makamına yüceltip de Allah’a ortak koşmayın!

2-Anne babaya ihsanla davranın ve onlara karşı son derece saygılı, edepli ve şefkatli davranın!
3-Fakirlikten dolayı, çocuklarınızı onlara bakamayız yetemeyiz endişesiyle öldürmeyin!  Unutmayın ki, sizi de, onları da besleyen Biziz! O halde, tarih boyunca şeytanın istediği gibi yaparak çocuklarınıza kıymayın!
4-İster açık ister gizli olsun, fuhşun ve ahlaksızlığın her çeşidinden uzak durun!
5-Haklı bir gerekçeye dayanmaksızın, Allah’ın dokunulmaz kıldığı bir cana kıymayın! İster kendi canınız ister başkasının canı olsun fark etmez.
İşte Allah, aklınızı kullanasınız ve gerçek haramlardan kaçınabilesiniz diye, size bunları emrediyor!

6-Ergenlik çağlarına ulaşıncaya dek, himayeniz altında bulunan yetimlerin mal varlığına onu en adilane ve en güzel biçimde değerlendirmek amacıyla olmadıkça yaklaşmayın! Size emanet edilmiş olan bu malları, onlar ergenlik çağına ulaşıncaya dek, yatırıma dönüştürerek onlar adına değerlendirebilirsiniz. Fakat gerekli yaş ve olgunluğa ulaştıklarında, mallarını onlara geri vermelisiniz.

7-Ölçü ve tartıyı en adil biçimde tutun ve hayatınızın her alanında, doğruluk ve adaleti temel ilke edinin! Fakat ortam ve şartların zorlamasıyla farkında olmadan günaha gireriz endişesiyle, evhamlara kapılıp ticaretten uzak da durmayın. Unutmayın ki, Biz hiç kimseye taşıyabileceğinden daha ağır bir sorumluluk yüklemeyiz.

8-Hüküm vermek, şahitlik etmek veya herhangi bir konuda görüş belirtmek üzere konuşacağınız zaman, yakınlarınızın menfaatleri aleyhine bile olsa, asla adaletten ayrılmayın!

9-Bir de, Allah’a ve Allah’ın adıyla insanlara verdiğiniz sözü mutlaka yerine getirin!
Bakın, düşünüp öğüt alasınız ve gereğini yerine getiresiniz diye, Allah size bunları emrediyor!

Selametle…