İnsan ağzından çıkan her sözden sorumludur. Bilmelidir ki Allah onları kaydetmektedir ve insanı onların hepsinden hesaba çekecektir. Allah-u Teala şöyle buyuruyor: “İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın.”(Kaf Suresi 18.Ayet)

Resulullah(s.a.v) efendimiz buyurdu ki: “Ademoğlu sabaha çıktığı vakit, bütün azaları lisana derler ki; Bizim hakkımızda Allah’tan! kork; çünkü sen doğrulur, doğruyu söyler, doğru yolda bulunursan hepimiz doğrulur ve selamette oluruz. Şayet sen eğrilir sağa sola kayarsan(saparsan), hepimiz de eğriliriz(saparız)..”(Tirmizi)

Diğer bir hadiste ise şöyle buyurdu: “Kulun kalbi müstakim olmadıkça imanı müstakim olamaz, dili dosdoğru olmayınca da kalbi müstakim (istikamet üzere)olamaz.”(Ahmed bin Hanbel)

Resulullah(s.a.v) efendimiz bir gün sahabeleri ile birlikte oturuyordu. Yanlarına bir adam gelerek Hz.Ebu Bekir (r.a) efendimize kötü sözler söyledi ve ona eziyet de bulundu. Hz.Ebubekir(r.a) sustu ve adama cevap vermedi. Adam ikinci kez ona kötü sözler söyledi. Hz.Ebubekir(r.a) yine sustu. Adam üçüncü kez de ona kötü sözler söyleyince Hz.Ebubekir(r.a) ona karşılık verdi. Bunun üzerine Resulullah(s.a.v) efendimiz kalkıp oradan ayrıldı. Hz.Ebubekir(r.a) hemen arkasından giderek Ey Allah'ın Resulü bana kızdın mı? diye sordu. Resulullah(s.a.v) efendimiz ona dedi ki: Gökten inen bir melek, onun senin hakkında söylediklerini reddediyordu. Sen karşılık vermeye başladığın zaman melek gitti ve yerine şeytan geldi. Şeytanın bulunduğu yerde oturacak değildim.”(Ebudavud)

Ayşe(r.a) Resulullah ile birlikte oturuyordu.Yanlarına Safiye(r.a) geldi. Ayşe(r.a), Safiye hakkında Resulullah (s.a.v) efendimize senin için Safiye şöyle şöyle dedi. Onunla onun kısa boylu oluşunu kast ediyordu. Resulullah ona dedi ki: "öyle bir söz konuştun ki, denize karışsa denizi bulandırır ve kokuturdu.(Ebudavud)

Hadisi şerifler bizlere özet olarak; dili dosdoğru kullanmayı; sözü uzatmayarak sözü derdimizi anlatacağımız kadar sınırlı tutmayı, sözü söylerken birilerinin incineceği cümleleri kullanmamayı, kendimize fayda sağlamayacak boş sözlerden sakınmayı nasihat ediyor.

Rabbimiz bizleri dili dosdoğru kullanarak kalbi istikamet üzere olup, imanı müstakim olanlardan eylesin. Amin

Selametle...