Kibir, Allah’ın insanoğlu üzerinde görmek istemediği ve yalnızca Allah’a ait olan bir vasıftır. Onlarca ayet ve hadis ile yasaklanan kibir, maalesef bugün mevki makam sahibi olan insanlarda “görmediğimiz durumlarda hayrette kaldığımız” bir hale gelmiştir. Bilinmelidir ki; mezarlıklar kendisini beğenen kibirli ve vazgeçilmez zannedenlerle doludur.

Rabbimiz ayeti kerimelerinde şöyle buyurmaktadır;

“Yeryüzünde haksız yere kibirlenenleri, âyetlerimi anlamaktan (Kur'an'ı kabulden) çevireceğim...” (Araf Suresi 146.Ayet)

“Yeryüzünde böbürlenerek dolaşma!.. Çünkü sen (ağırlık ve azametinle) ne yeri yarabilir, ne de dağlarla ululuk yarışına girebilirsin!” (İsra Suresi 37.Ayet)

“Kibirlenip de insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Zira Allah; kendini beğenmiş, övünüp duran kimseleri aslâ sevmez.” (Lokman Suresi 18.Ayet)

“Onlara; «İçinde ebedî kalacağınız Cehennem’in kapılarından girin! Kibirlenenlerin yeri ne kötü!» denilir.” (Zümer Suresi 72.Ayet)

Resûlullah(s.a.v) efendimiz ise hadisi şeriflerinde;

“Kalbinde hardal tanesi kadar îman olan hiç kimse, Cehennem’e girmez. Kalbinde hardal tanesi kadar kibir bulunan hiç kimse de Cennet’e giremez.” (Müslim) buyurmaktadır.

İnsanı kibire kapılmasında en büyük rolü oynayan maddi ve manevi nimetlerin, yüce yaratıcıdan  lutüf olduğu unutulmamalı, o nimetleri sunan Allah-u Teala’ya şükredip tevazu içerisinde olunmalıdır. Kişinin diğer insanlara karşı elindeki nimetlerle kibirlenmesi, böbürlenmesi kişinin insandan önce Allah’a karşı saygısızlığıdır.

Kibrin müminde yer bulmaması aksine tevazulu olunmasını öğretleyen Resulullah (s.a.v.) efendimiz, kibirli olanlardan Allah’ın merhametinin uzak olacağını bildirmiştir. Hadisi Şeriflerinde şöyle buyurmaktadır;  

“Böbürlenip çalım satanlar Allah’ın ilgi ve merhametini kaybedeceklerdir” (Buhari)

“Bir kimse kibirlene kibirlene sonunda zâlim ve cebbârlar grubuna kaydedilir. Böylece onlara verilen ceza buna da verilir.” (Tirmizi)

“Sadaka malı eksiltmez, kul affederse Allah mutlaka onun şerefini arttırır, biri Allah için tevazu gösterirse Allah da onu yüceltir”(Ahmed Bin Hanbel)

 “Allah bana birbirinize karşı mütevazi olmanızı, kimsenin kimseye üstünlük taslamamasını vahyetti”(Müslim) buyurmuştur.

Rabbimiz bizleri kibirlenenlerden eylemesin, her daim tevazulu müminlerden olmak dileğiyle,

Selametle…

Peygamberimin Dilinden Bir Dua

Allah'ım! Bizi sapmadan, saptırmadan doğruya eren hidayet rehberlerinden eyle. Düşmanlarınla harp halinde, dostlarınla barışık kıl! Sevdiklerini seni sevdikleri için severiz. Sana karşı gelene de senin düşmanlığın için düşman oluruz. (Tirmizi)