İnsanların çevresinde bulunan kişilerin tesiri ve etkisi altında kalmaları gayet tabidir. İslamın caiz görmediği bir hayat tarzını benimsemiş kişilerden oluşan bir birliktelik içerisinde yaşamak gerçek müslümana yakışan bir durum değildir.

Kimlerle beraber olmamız gerektiğine dair Rabbimiz şöyle buyurmaktadır;

“Ey müminler! Allah'dan korkun (fenalıklardan sakının), imanda ve sözünde doğru olanlarla beraber olun.” (Tevbe Suresi 119.Ayet)

“Sizin gerçek dostunuz ancak Allah’tır, Resulüdür ve Allah’ın emirlerine boyun eğerek namazı kılan, zekâtı veren mü’minlerdir.” (Maide Suresi 55.Ayet)

“Kim Allah'ı, Resulünü ve iman edenleri dost edinirse (bilsin ki) üstün gelecek olanlar şüphesiz Allah'ın tarafını tutanlardır.” (Maide Suresi 56.Ayet)

Mümin kişinin çevresini gerçek müminlerle kurmak gibi bir vazifesi olduğu unutulmamalıdır. Sosyal hayatın içerisinde; alışveriş yaptığımız mekanları, işlerimizi gördürdüğümüz sanatkarları, sağlık için seçtiğimiz doktorları, çalıştığımız iş yerlerini, çalıştırdığımız işçileri, takip ettiğimiz medyayı, kurduğumuz arkadaşlık ve dostlukları ciddi bir şekilde seçim yaparak en İslami olanlarını seçmek durumundayız. Şayet bunlara dikkat etmez isek İslam davası uğruna verilen tüm emeklerimiz yaptığımız ilişkilerdeki tavizlerle heba edilecektir.

Kurduğumuz birliktelikler bizlere Allah’ın rızasını kazandırmalı ve islamı yaşama aşkı getirmelidir. Resulullah(s.a.v) bu gerçeğe şu hadisleriyle dikkatimiz çekmiştir. “İnsan, dostunun dini üzeredir. O halde her biriniz dost edineceği kişiye dikkat etsin!” (Tirmizi)

Sahabe efendilerimiz Resulullah(s.a.v) efendimize “kimlerle oturup kalkalım, kimlerle ilişkilerimizi sürdürelim Ya Resulullah” diye sordular. Resulullah (s.a.v) efendimiz şöyle buyurdu; “Görülmeleri ile Allah’ı hatırlatan, konuşmalarıyla bilginizi artıran, davranışları ve işleri ile size Ahireti hatırlatan kişilerle oturup kalkınız. Onlarla ilişkilerinizi sürdürünüz. (Beyhaki)

Rabbimiz bizleri imanında söz, iş ve davranışında doğrularla beraber eylesin.

Selametle…

Peygamberimin Dilinden Bir Dua

Allah’ım Beni hidayet verdiklerinden kıl, afiyet verdiklerinden eyle. Beni dostu olduğun kimselerden eyle. Verdiklerini hakkımda mübarek eyle. Meydana gelmesini takdir ettiğin şeylerin şerrinden beni koru. Sen dilediğin hükmü verirsin, kimse senin aleyhinde hükmedemez. Sen kimin işini üzerine aldıysan o zelil olmaz. Rabbimiz! Sen her türlü eksiklikten münezzeh ve yücesin. (Tirmizi)