Uzun süre loş ışıkta zaman geçirmenin beynin yapısını değiştirebileceği ve öğrenmeyi ve hafızayı bozabileceği bulunmuştur. Michigan Üniversitesi'nde nörobilimciler tarafından yapılan bir çalışmada, Nil fareleri insanlar gibi gündüz ayakta ve geceleri uyuyarak iki gruba ayırdı, bazıları dört hafta loş ışığa, bazıları ise ışığa maruz bırakıldı. Loş farelerin beyinlerinde, hacim kaybının yaklaşık yüzde 30'u öğrenme ve hafızayla ilgili hipokampus alanında gözlendi. Ayrıca, bu hayvanların daha önce öğrenilen uzaysal görevleri yerine getirmede güçlük çektikleri de bulundu. Bununla birlikte loş ışık kış depresyonu adı verilen bir duygusal bozukluğu da tetikleyebilir.

Bütün bunlar göz önüne alınarak bakıldığı zaman, sabah uyanmakta güçlük çekiyorsanız, hiçbir şeyden keyif alamıyorsanız, üzgün ve hatta değersiz hissediyorsanız, genellikle "kış depresyonu" olarak adlandırılan mevsimsel duygusal bozukluk kapınızı çalmış olabilir. Kışın güneş ışığının azalması beyindeki melatonin ve serotonin üretiminden sorumlu olan hipotalamik alanı etkilese de vücudun iç saatinin fonksiyonel olarak farklılaşmasına ve depresyon belirtilerine neden olabilir. Uzmanlar ise bu konuda birçok farklı öneride bulunuyor. Bunlar;

  • Gün ışığından faydalanmak için dışarı çıkın: Mümkün olduğunca fazla gün ışığı kullanmaya çalışın. Yarım saat evde kalmayın ve her gün dolaşın. Öğle tatilinde güneşlenmek veya birkaç dakika güneşlenmek bile faydalıdır. Güneş ışığı, serotonin salgılanmasını tetikleyerek ve uyku-uyanma döngüsünü düzenleyerek, böylece ruh halimizi etkileyerek metabolizmayı doğrudan etkileyebilir.
  • Sosyalleşin: Aileniz ve arkadaşlarınızla vakit geçirmeye özen gösterin, size iyi gelen ve kendinizi rahat hissetmenizi sağlayan insanlarla tanışın. Deneyimlerinizi, duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak ve sevdiklerinizden duygusal destek almak duygularınıza iyi gelecektir.
  • Egzersiz yapın: Düzenli egzersiz yapmaya çalışın. Mümkünse gün içinde dışarıda yürüyüş ve koşu gibi egzersizler seçin. Fiziksel egzersiz olumlu duyguları destekleyebilir, ancak stresle daha kolay başa çıkma becerinizi geliştirebilir, özgüveninizi artırabilir ve vücudunuz aracılığıyla başarı ve öz tatmin duygunuzu geliştirebilir.
  • Loş ışıkta durmayın: Çalıştığınız ve yaşadığınız yerde olabildiğince fazla ışık ve havalandırmaya sahip olduğunuzdan emin olun. Gün içinde loş ışıkta kalmak hormonal dengeyi olumsuz etkileyecek ve olumsuz duyguları artıracaktır. İçeride otururken, lütfen pencerenin kenarına yakın oturun ve dışarıdan gelen ışığı kullanmaya çalışın.