21.Yüzyılın insanlara getirdiği en büyük buhranlardan biri olan çok kazanma arzusu, maalesef insanın çocukluktan itibaren  yetişmesinde iyiyi, güzeli ve doğruyu kazanabilmeyi, merhametli ve ahlaklı olmayı, insanlara sevgi ve saygı içerisinde davranılmayı ötelemektedir.

Merhamet, Mümin insanın tanımını özetleyen en önemli kelimelerdendir. Mümin merhametli insandır. Şuara suresi 215.ayeti kerime ile “seni izleyen müminlere, daima şefkat ve merhametle kol kanat ger.” ayetinin ilk muhatabı Resulullah (s.a.v) efendimiz merhametin bizler için önemini şu şekilde ifade etmektedir;

“Merhametten mahrum kişi hayırdan mahrumdur.”(Müslim)

“Merhamet etmeyene Allahu Teala merhamet etmez, acımayana acımaz.” (Buhari)

“Cennete girecekler o kişilerdir ki, müminlere karşı ince kalbli ve merhametli olan insanlardır.”(Müslim) buyurmaktadır.

Müminlerin birbirlerine karşı mütevazi olması tatlı dilli ve güler yüzlü olması merhametten gelir. Resulullah (s.a.v) efendimiz "Allahu Teala bana: Birbirinize karşı öylesine alçak gönüllü olun ki, hiç bir kişi diğerine karşı haddi aşıp zulmetmesin. Yine hiç bir kimse, bir başkasına karşı böbürlenip üstünlük taslamasın diye vahyetti." buyurmaktadır. (Müslim)

Müminlerin maddi ve manevi sıkıntılarını gidermek, onlara yardımcı olmakta merhamettendir.

Resulullah (s.a.v) efendimiz “Müslüman, Müslümanın kardeşidir, onu üzmez, onu sıkıntıda bırakmaz. Kardeşine yardım edene, Allahu Teala yardım eder. Kardeşinin sıkıntısını giderenin, Allahu teala kıyamet sıkıntısını giderir. Bir Müslümanı sevindireni, Allahu teala kıyamette ferahlandırır sevindirir.(Nesei) buyurmaktadır.

Rabbimiz bizleri müminlere karşı kalpleri merhametli olanlardan eylesin.

Selametle…

Peygamberimin Dilinden Bir Dua

"Allah'ım, beni bağışla, bana merhamet et, bana afiyet ver ve bana rızk ver." (Müslim)