Sahip olduğunuz ilim ve temsil ettiğiniz makamın hürmet ve kudsiyeti nedeniyle, sizlere nasihat edecek konumda olmadığımı çok iyi biliyorum.

Maksadım sizlerin tebliğ ve irşad anlamında icra ettiğiniz vazifenin aksi sedasının nasıl olduğunu ifade etmekten ibarettir.

Usulümüz gereği; söylediği yahut amel ettiği fetvaların delillerini bilmeyenlere avam denilmesi gerçeğinden hareketle ve İslami hayatımızı oluşturan ana mevzularda bile delilleri bilmekten mahrum olduğumuza göre, kendimizi avam olarak adlandırmakta bir beis görmüyorum.

Yine fehvamız gereği; biz avamın mezhebinin bile siz hocaların fetvasından ibaret olduğunu da biliyoruz. Yani dinimizi, dünyamızı ve daha ötesi ahiretimizi ilgilendiren her konuda sizleri otorite kabul edip, sözlerinizle amel ederek, doğru yapmayı ve sonucunda da kurtulmayı hedefliyoruz.

Öncelikle gerek cami kürsülerinden gerekse farklı mekanlarda söz size düştüğünde, lütfen insanları fırçalamaktan, aşağı görmekten ve avam cehenneme giderken kendisi kurtuluşu garantilemiş, cennetlik mübarek hoca gibi bir görüntü vermekten uzak durun.

Cemaatinize bağırmayın! Allah(cc)’ın Rasulü(sas) asla bağırmadı.

Dini meseleleri şaka ya da espri konusu yaparak cemaatinizi güldürmeye çalışmayın. Rasulullah(sas) bunu asla yapmadı.

Esasen, insanları komiklik yaparak güldürmeye çalışanlar hakkındaki hadisleri sizler daha iyi bilirsiniz.

Vakur olun! Temsil ettiğiniz makam peygamberlerin makamıdır. İzzeti dünyadaki tüm kürsülerden yüksektir. Sizin kürsüleriniz krallarının tahtlarının üstünde durur.

Günahı tasvir etmeyin. Camilerde ya da başka yerlerde, insanlar sizin ağzınızdan çirkinlikleri değil güzellikleri duysun. Günahları men etmek için anlatmanıza hiç gerek yok, onu hepimiz çok iyi biliyoruz zaten.

İnsanlara kızmayın. Sizin meşrep ya da haleti ruhiyenizi idare etmek zorunda değiliz. Moraliniz bozuksa karşımıza geçip sinirinizi bizden çıkartmayın. Karakteriniz güzel söz ve hikmetle insanlara Allah(cc)’ın dinini anlatmaya müsait değilse gidin başka bir meşgale bulun, bırakın bu işi.

Kendinizi sürekli geliştirin. Mesleği hakkındaki son gelişmelerden haberdar olmayan marangoz gibi, insanlar plastik pencere yapmanızı beklerken onlara odun doğramayın.

Mutlaka ve eksinlikle, insanların en çok Kur’an okuyanı ve akıbeti hakkında en çok endişe duyanı siz olmalısınız. Zira kişinin ahiret endişesi bilgisi kadardır. Hatta iman bile bilgiyle artar. Sizde bunu görmek, bizi vaazlarınızdan çok etkileyecektir.

Az yiyin sayın hocalarım. Dolu mide ile vaaz ve nasihat için karşımıza gelmeyin. Dünyayı içine doldurmuş bir gönlün bize ahireti anlatmasında arızalar oluyor ve bu hissediliyor.

Az uyuyun sayın hocalarım. Bu dünyaya dinlenmek, uyumak ve semirmek için gelmediğimizi sizde görelim. Yüzünüzde bir yorgunluk olsun, geceden kalan. Halinizde bir ağırlık olsun, işi vaktinden çok olan bir adam gibi.

Örnek olun muhterem hocalarım, önder olun Müslümanlara. Zamanımız internet devridir. İstediğimiz bilgiyi, istediğimiz tonda bir hocadan dinleme imkanımız var ama online vaazların sahipleri örneklik edemiyor, size düşüyor bu vazife.

Yüzünüz gülsün muhteremler. Bu insanlar sizi temsil ettiğiniz manviyat sebebiyle seviyor. Siz de onları sevin ve sevdiğinizi gösterin. Karşılarında olmakla aldığınız sorumluluğun farkında olduğunuzu ama bu makama layık görülmekten ve bu iş ile meşgul edilmekten dolayı memnun ve mesrur olduğunuzu görelim.

Birbirinizin aleyhinde konuşmayın. Avamın hoca yarıştırmasına yol açacak tuhaf rekabetlere girmeyin. Bu sizdeki ihlasın çürüdüğünü ve bize vereceklerinizin de bizi zehirleyeceğini gösterir.

Sizden ve bizden önceki güzel insanlar, muarızlarının imanlarını korumak için, iddialarında yanılmayı ve haksız çıkarılmayı tercih ederlerdi. Sizler ise insanları dinin dışına itmekle veya dinsizlikle itham etmekle değil, dine davet etmekle vazifelisiniz.

Bırakın sizin namınız değil, Allah(cc)’ın adı yücelsin!

Bırakın insanlar, felan hocanın cemaati olarak değil, sadece Müslümanlar olarak anılsınlar.

Bırakın kalabalıklar sizi alkışlamasın ama Allah(cc) razı olsun.

Ardında ümmeti olmadan dirilecek peygamberlerin olacağı ahiret gününde cemaatinizin kalabalıklığının sizi kurtarmayacağını unutmayın.

Unutmayın sayın hocalarım; siz ve biz son nefese kadar imtihandayız ve kurtulanlardan ya da helak olanlardan olup olmadığımızı bilmiyoruz. Siz de bilmiyorsunuz.

Hakkınızı helal ediniz…