Münafık; dışı müslüman içi kafir olan, duruma göre renk değiştiren iki yüzlü insandır. İki yüzlü insan, insanların en şerlisidir. Asıl münafıklık, inancın aksine imanda ikiyüzlülüktür. Fakat sırf amelde münafıklık da olur. Resulullah (s.a.v) efendimiz “Münafıklığın alameti üçtür; konuştuğunda yalan söyler, vaat ettiği zaman vaadinden döner, bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder” buyurmuşlardır.

Allah-u Teala, Kuranı Kerim'de birçok surede münafıklığı uzun uzadıya bizlere anlatmıştır. Konuya bu derece geniş yer verilmesinin münafıkların toplum ve insanlık için ne kadar tehlikeli olduklarını gösterdiği söylenebilir. Hastalık ortada görünüyorsa ilacı verilir. Görünmediği zaman çare bulmak zordur.  Hangi insanları münafık olduğu kestirilemeyince, zararına karşı önlem almak da zordur.

Kuran-ı Kerim'de; “İnsanlardan bazıları da vardır ki, inanmadıkları halde, Allah'a ve ahiret gününe inandık, derler”(Bakara Suresi 8.Ayet)

“Ağızlarıyla kalplerinde olmayanı söylerler”(Ali İmran Suresi 167.Ayet)

“Onlara yeryüzünde fesat çıkarmayın, denildiği zaman, biz ancak ıslah edicileriz, derler”(Bakara Suresi 11.Ayet)

“Onlara: insanların iman ettiği gibi sizde iman edin, denildiği zaman, Biz, hiç akılsız ve ahmak kişilerin iman ettikleri gibi iman eder miyiz, derler. Müminlerle karşılaştıkları vakit, Biz de iman ettik, derler. Kendilerini saptıran şeytanları ile başbaşa kaldıklarında ise biz sizinle beraberiz, biz müminlerle sadece alay ediyoruz, derler”(Bakara Suresi 13 ve 14.Ayet)

“Münafık erkekler ve münafık kadınlar sizden değil, birbirlerindendir. Onlar kötülüğü emreder, iyilikten alıkor ve cimrilik ederler. Onlar Allah'ı unuttular. Allah da onları unuttu! Çünkü münafıklar fasıkların kendileridir”(Tevbe Suresi 67.Ayet) bu ayetler ile benzeri ayetlerde münafıklar teşhir edilmiştir.

Onların nitelikleri;

·         Münafıklar hilekardırlar. Hilekarlıkları sebebi kablerindeki inançsızlık, şüphe, kuşku ve nifak hastalığıdır. Onlar Allah'dan Allah'ın Kitabından, Peygamberinden ve herşeyden şüphe ederler. Nazarlarında hak ve hakikat kendilerinden ibaret görünür. Dünyanın nimetlerin garkolsalar yine iğneli beşikte yaşarlar. Şüphe ve nifak hastalığı onları daima rahatsız eder. Bu hastalığı tedavi için gelmiş olan dine sarılmazlar, ondan da şüphe ederler.

·         Zevklerine, keyiflerine ve şehvetlerine çok düşkündürler. Bunun sonu ne olacak demezler. Onları benlik derdi, kibir ve makam hırsı ya da riyaset sevdası sarmıştır.

·         İmansız iken imanlıyım zannederler.

·         Aldatmayı, entrikaya çevirmeyi dirayetlilik ve başarılılık kabul ederler.

·         Müminle mümin, kafir ile kafir görünürler.

·         Hayat adamı olmalı, hayat gibi her gün değişmeli dün dündür, bugün ise bugündür, derler.

·         Seciyeli iman ve itikat sahiplerine dar kafalı, mahdut fikirli adam gözüyle bakarlar.

·         Devamlı yalan söylerler. İmanları yokken imanımız var dedikleri gibi, daima eğriyi doğru, doğruyu eğri gösterirler.

·         Müminlerin arasına karışıp sırlarını kâfirlere ifşa ve onları müminler aleyhine tahrik ve teşvik ederler.

·         Halk ile eşliliğe razı olmazlar. Kendilerini üst, aydın, akıllı ve imtiyazlı sınıf kabul ederler.

·         Müminlere; aldatılmaya hazır, saf ve budala gözüyle bakarlar.

·         İmanı, Kalp temizliğini, ihlaslı olmayı budalalık sayarlar.

 

Resulullah(s.a.v) efendimiz, bu tip insanlara yağcılık yapanlar hakkında, “Bir adam münafık kimseye “Efendim” diye hitap etse, Rabbini gazaplandırmış demektir” buyurmuşlardır. Kuranı Kerim'de bu tip insanlar için “Allah erkek münafıklara, kadın münafıklara ve kâfirlere içinde ebedi kalacakları cehennem ateşini vaat etti. O, onlara yeter Allah onlara lanet etmiştir. Onlar için devamlı bir azap vardır.”Tevbe Suresi 68.Ayet

“Andolsun, İkiyüzlüler kalplerinde hastalık bulunanlar, şehirde kötü haber yayanlar bu hallerinden vazgeçmezlerse, seni onlara musallat ederiz. Sonra orada, senin yanında ancak az bir zaman kalabilirler. Hepsi de lanetlenmiş olarak…”(Ahzab Suresi 60,61.Ayet)

Allah'ın kapısından kovulurlar, zillet onlardan ayrılmaz buyurulmaktadır.

Allah’ım münafık olmaktan sana sığınırız.

Selametle…