Allah-u Teala, kullarını dünyada çeşitli şekillerde imtihan etmektedir. Bu nedenle insanlara türlü türlü nimetler verdiği gibi kullarını günahlardan uzaklaştırmak, daha önce işlemiş olduğu günah kirlerinden arındırmak, ders ve ibret vermek gibi sebeplerle bir takım musibet, bela ve hastalıklarda vermektedir.  Bu açıdan bakacak olursak verilen her türlü nimet de musibette insanın faydasınadır.

Allah-u Teala ayeti kerimelerinde insana verilen musibetlerin birer imtihan olduğunu ve imtihan sonucunda Allah’a karşı isyan etmeyen, sabır gösteren ve tevekkülle, teslimiyetle davrananların müjdelemektedir;

“İnsanlar, “Biz Allah’a ve ahiret gününe inanıyoruz!” demekle, hiç imtihan edilmeden bırakılacaklarını ve kolayca cennete ulaşacaklarını mı sanıyorlar? Oysa ne kadar da yanılıyorlar! Doğrusu Biz, onlardan önceki çağlarda yaşayan müminleri de birtakım bela ve musibetlerle sınamıştık. Çünkü Allah, söz ve davranışlarında doğruluktan ayrılmayan dürüst ve samimi insanları mutlaka seçip belirleyecek, iman iddiasında bulunan ikiyüzlü yalancıları da kesinlikle ortaya çıkaracaktır.”(Ankebut Suresi 2.-3.Ayet)

“Muhakkak ki, ölüm tehlikesiyle, korku ve açlıkla, mal, can ve yiyecek içecek gibi ürünlerin azaltılmasıyla sizi sınayacağız. Ama zorluklara karşı sabredip sebat ve dayanıklılık gösterenlere iyiliklerin geleceğini müjdele.”(Bakara Suresi 155.Ayet)

Ancak aksine davranış sergileyenler ve başına gelen musibetlerden ibret almayanlardan ise Allah-u Teala razı olmamakta ve şu şekilde uyarmaktadır;

Onlar, her yıl defalarca çeşitli bela ve musibetlerle imtihan edildiklerini görmüyorlar mı ki, hala bunlardan ibret alıp tövbe etmiyorlar?(Tevbe Suresi 126.Ayet)

Musibet anında yapmamız gerekeni rabbimiz şu şekilde bizlere bildirmektedir; Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki, Allah sabredenlerle beraberdir.(Bakara Suresi 153.Ayet)

Resulullah (s.a.v) efendimizin dualarıyla musibetlerden Allah-u Teala’ya sığınalım.

Allahım! Ayıplarımızı ört, korktuklarımızdan emin eyle. Bizi önümüzden, arkamızdan, sağımızdan, solumuzdan ve üstümüzden gelebilecek her türlü tehlikeye karşı muhafaza buyur.

Allahım! Ansızın altımızdan gelecek bir tehlike ile helak olmaktan da sana sığınırız.

Allahım! Bizi, güzellikler işleyip müjdesine nail olanlardan, kötülük işlediklerinde de bağışlanma dileyenlerden eyle! Amin.

Selametle…