Bilindiği üzere Şükür, kullandığımız ve kullanmakta olduğumuz tasarrufu kendimizde bulunan nimetlere karşılık nimetin asıl sahibini bilmek ve o nimeti bize sunan yüce yaratıcıya karşı tam bir teslimiyetle söz, amel ve kalbi bir hal ile itaat hâlinde bir hayat yaşamaktır.

Yüce yaratıcı kulluk kitabımızda bize bildirdiği mesajlardan birçoğunda tehdit ve teşvik olarak bizleri şükre davet ediyor.

Bakara Suresi, 52. ayet: “Bundan sonra, (artık) şükredesiniz diye sizi bağışladık.”

Bakara Suresi, 56. ayet: “Sonra şükredesiniz diye, sizi ölümünüzden sonra dirilttik.”

Bakara Suresi, 152. ayet: “Öyleyse (yalnızca) Beni anın, Ben de sizi anayım ve (yalnızca) Bana şükredin ve (sakın) nankörlük etmeyin.”

Al-i İmran Suresi, 145. ayet: “…Biz şükredenleri pek yakında ödüllendireceğiz.”

Araf Suresi, 10. ayet: “Andolsun, sizi yeryüzünde yerleşik kıldık ve orda size geçimlikler yarattık. Ne az şükrediyorsunuz?”

İbrahim Suresi, 7. ayet: “Rabbiniz şöyle buyurmuştu: “Andolsun, eğer şükrederseniz gerçekten size artırırım…”

İnsan Suresi, 3. ayet: “Biz ona yolu gösterdik; (artık o) ya şükredici olur ya da nankör.”

Zümer Suresi, 66. ayet: “Hayır, artık (yalnızca) Allah’a kulluk et ve şükredenlerden ol.”

Allah-u Teâlâ bahsetmiş olduğumuz ayetlerin bir kısmında ve özellikle Rahman Suresinde 31 defa tekrarlanan “Şimdi siz rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?” ayetiyle şükür etmemenin bir inkâr olduğunu anlatıyor.

Allah-u Teâlâ, insanın yaşamı boyunca onu kazanmak uğruna hayatını şekillendirdiği rızkın devamını ise şükre bağlamaktadır.

Ebû Hüreyre Radıyallahu Anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem şöyle buyurdu:

“Allah’a hamd ederek başlanmayan her önemli iş bereketsiz olur.”(Ebû Dâvûd)

Nimetlerin devamı ve bereketini arttıran, insanın maddi manevi hayatına bolluk ve bereket getiren amel olan şükrün ölçüsü; verdiği nimetleri kullanmadan önce besmele ile başlamak, iktisat ve kanaat etmek, israftan kaçınmak, rızkı vereni tefekkür etmek ve hamd etmek ‘Elhamdülillah’ demektir.

Ayrıca en güzel şükür nimetin kendi cinsinden yapılanı olduğunu unutmamalı, Allah-u Teâlâ’nın bize vermiş olduğu bedeni kendi rızasına uygun ameller işleyerek tüketmeli, verdiği evladı Allah yolunda salih ve saliha olarak yetiştirmek için gayret etmeli, malı kendi yolunda infakta bulunarak şükrünü eda etmelidir.

Selametle…

Peygamberimin Dilinden Bir Dua

"Allah’ım! Senden, işte sebat, doğrulukta azimet isterim. Senden nimetine şükretmekte, ibadetini iyi yapmakta yardımını dilerim. Senden doğru bir dil, dürüst bir kalp dilerim. Hakkımda bildiklerinin şerrinden sana sığınırım. Hakkımda bildiklerinin hayırlısını senden dilerim. Hakkımda bildiğin günahlarım için senden bağışlanma dilerim. Şüphesiz sen gizli olanları en iyi bilensin.(Tirmizi)