Bismillah (Allah’ın Adıyla)

Selam ile…

Referans Gazetesi’ndeki ilk yazımla sizlerle buluşurken heyecanlıyım…

Allah-u Teâlâ nasip ederse her cuma günü bu köşeden sizlerle buluşacağım…

Sürç-i lisan edersek şimdiden affola…

Referans yolculuğumuz güzelliklerle anılacak bir yolculuk olsun inşallah...

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)

Allah-u Teala ayeti kerimesinde takva sahibi olabilmemiz yani kendisine karşı gelmekten sakınmamız için orucun farz kılındığını bildirmektedir. İnsanın oruç sayesinde nefsine daha iyi hakim olabileceği ve nefsini daha iyi terbiye edebileceği ifade edilir.

Oruç, insana acizliğini, zayıflığını anlatır ve nefis, mütekebbirliğinden vazgeçerek yaratılış gayesine uygun hareket etmeye çalışır.

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hadisi şeriflerinde buyurdular ki: "Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiş olan insanın burnu sürtülsün…” (Tirmizi)

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)  “Ramazan ayında, diğer aylarda görülmeyen bir gayrete girerdi. Ramazanın son on gününde ise çok daha şiddetli bir gayretle geçirirdi. Son on günde geceyi ihya eder, ailesini de(gecenin ihyası) için uyandırırdı…”(Buhari)

Bahsetmiş olduğumuz hadisi şeriflerde görüldüğü üzere bu ayın bizlere olağanüstü bir gayret vermesi gerektiği ve cennet yolundaki müminin bu rahmet ayından istifade etmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu ayda sosyal medyayla ve siyasi gündemlerle meşgul olmayarak Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in yaşadığı ramazanlarla bir bağ kurarak huzurumuzu bulmaya daha çok önem vermemiz gerekmektedir.

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) uyarısı gereği bu ayda günahlarımızı affettirmek için;

Ramazan’ı şatafatlı iftar sofralarına, ramazan etkinlikleri adı altında düzenlenen şenlik, eğlence, konser denilen bidatlerle heba etmeyerek belki bir sonraki ramazanı göremeyeceğim endişesiyle bu ramazanı fırsat bilerek Kur-an ile birlikteliğimizi artırarak, yetime, yoksula, fakire ve kimsesizlere ulaşarak ve olabildiğince infak ederek, İslam coğrafyasındaki mazlumların dertlerini üstlenerek bu ramazanı salih amellerimizi artırdığımız bir şekilde ve ibadetle geçirmeye çalışalım.

Selam ve dua ile…

Peygamberimin Dilinden Bir Dua

Allah’ın adıyla, Allah’a tevekkül ettim. Allah’ım! Zillete ve sapıklığa düşmekten, zulmetmekten ve zulme uğramaktan, cahillikten ve hakkımızda cehalete düşülmesinden sana sığınırız.(Tirmizi)