Bu gün kapitalizmin en önemli ekonomik ilkelerinden birisi de serbest piyasa ekonomisidir. Yani fiyatların arz-talep dengesine göre belirlenmesidir.

Halbuki Peygamberimizin Medine'de kurduğu pazarda da fiyatlar arz-talep dengesine göre belirlenirdi.

Peygamberimize gelip ürünlere belli bir fiyat koymasını teklif edenlere Peygamberimizin verdiği cevap aslında islam ekonomisi mantığını ortaya koymaktadır. 

Peygamberimiz bu teklifi yapanlara :""Fiyatları belirleyen Allah'tır" diyerek geri çevirmiştir. Yani buradaki mesaj, fiyatlar piyasa şartlarına göre düzenlenir olmuştur. 

Ama ekonomi kuramcılarımız serbest piyasa ekonomisinin mucidi olarak Adam Simith'i hep gösterirken islam dünyasında uygulanan ekonomi modelini bir türlü görmedikleri gibi, islamın veya müslümanların ekonomi modeli nedir? var mıdır? yok mudur? diyerek de küçümsemişlerdir.

Aslında çoğu insan kapitalizmi bir serbest ticaret, özel mülkiyetinin kutsallığ ve arz-talep dengesi olarak bilir ve kapitalistler de bu şekilde kendilerini tanıtırlar. Fakat aslıda kapitalizm bunlardan uzak olup serbest ekonomi modeli yerine rant modelidir. Tekelcidir ve tüm ilişkilerinde de en büyük dayanakları bizzat devlettir. 

İşte islam ile kapitalizm arasındaki fark da buradadır.