Kişileri ve toplumları felakete sürükleyen bananecilik (neme lazımcılık) anlayışını dinimiz İslam şiddetle kınamakta ve çocukları  bile bir anda ihtiyarlatacak olan kıyamet günündeki azab ile uyarmaktadır.

Rabbimiz kulluk kitabımız Kuranı Kerim de şöyle buyurmaktadır; “Derken o zalimler, kendilerine yapılan öğüt ve uyarıları göz ardı edip unutunca, kötülükleri engellemeye çalışanları, bütün toplumu saran o büyük azaptan kurtardık; zulmetmekte direnenleri ve onları uyarma görevini terk ederek bu zulme seyirci kalanları ise, işledikleri günahlardan dolayı, şiddetli bir azap ile cezalandırdık!”(Araf Suresi 165.Ayet)

“İsrail Oğulları arasından inkar edenler, Davud’un ve İsa’nın diliyle lanetlenmişlerdir! Çünkü bunlar, hem Allah’ın emirlerine karşı geliyor, hem de  azgınlık ediyorlardı. Bütün bunların da temel sebebi şuydu: Onlar, içlerinden biri kötülük yapınca, onu bundan vazgeçirmeye çalışmazlardı. Kendileri ibadetlerini eksiksiz yapar, fakat bunu başkalarına tebliğ etmezlerdi; kendileri kötülüklerden uzak durur, fakat kötülük yapanları engellemeye çalışmazlardı. Böylece kötülükler karşısında susmakla onu onaylamış ve işlenen suça iştirak etmiş olurlardı. Bu davranışları, gerçekten ne kadar çirkindi!” (Maide Suresi 78-79.Ayet)

Resulullah(s.a.v) efendimiz ise bananecilik yapanların, dualarının kabul edilmeyeceğini, kalplerinin kötülerin kalplerine benzetilerek lanetlik olacaklarını ve Allah’ın yardımının son bulacağını bildirmiştir.

Hadisi Şeriflerde şu şekilde ifade edilmektedir;

“Nefsim kudret elinde olan (Allah)’a yemin ederim ki; ya iyiliği emreder, kötülüğü yasaklarsınız, ya da Allah size katından bir ceza gönderir de sonra O’na dua edersiniz, duanıza icabet edilmez!”(Tirmizi)

“Ey insanlar! Yüce Allah size şöyle buyurur: Dua edipte kabul etmeyeceğim, istediğinizde vermeyeceğim, yardım talep ettiğinizde yardım göndermeyeceğim bir gün gelmeden önce iyiliği emredin ve kötülükten men edin.”(İbni Hibban)

“Hayır, Allah’a yemin ederim ki; Ya iyiliği emreder, Kötülükten nehyeder, Zalimin elini tutup zulmüne mani olur, Onu hakka döndürür ve hak üzerinde tutarsınız; Yahut da Allah Teala kalplerinizi birbirine benzetir, sonra da İsrailoğullarına lanet ettiği gibi size de lanet eder.” (Ebu Davud)

Rabbimiz bizleri İyiliği yapan ve emreden, kötülükten uzak durup, men eden ve bu şekilde kurtuluşa erenlerden eylesin.

Selametle…