Günümüzde sosyal medya kullanımı giderek artmaktadır ve herkesin yaşamında etki etmektedir. Yararları ve olumlu yanları olduğu kadar olumsuz ve negatif yönleri de vardır. Sosyal medya bağımlılığı alkol ve uyuşturucu kadar kötü olarak bilinmektedir.

Gençler daha hassas ve duygusal yönlerin daha baskın olduğu dönemde sosyal medya yüzünden hayatlarını bile riske atacak olaylar yaşamaktadırlar. Sosyal medyanın aşırı kullanımı, kullanıcıların özellikle genç kullanıcıların sağlığına ve iyiliğine karşı negatif etki sağlamaktadır. Bu etki azımsanamayacak kadar ciddi problemlere yol açmaktadır. Kişilerin akademik başarısı, ilişkileri, gerçek hayat algılara ve hatta vücut algıları bile olumsuz yönde etkilenmektedir. 

Son yıllarda internetin ciddi bir şekilde büyüme kaydetmesi, iletişime ve kişilerarası davranışlara büyük bir etkisi göstermiştir. İnternet iletişim ve araştırma faaliyetlerine kolaylık sağlamak için geliştirilmiştir; ancak son yıllarda internet kullanımında dramatik artışlar meydana gelmesi interneti patolojik bir şekilde kullanma ya da internet bağımlılığı gibi durumlara sebep olmuştur.