Modern dünya hayatımıza birçok ilintisiyle girmiştir. Yeni suç işleme biçimleri, bunlardan sadece bir tanesidir. Media organizasyonları bütün formlarıyla  bir yandan suç hikâyelerini nasıl haberleştireceğine bakarken, diğer yandan seyircilerin suçu taklit etmesine ve dolayısıyla suç oranlarının artmasına neden olmaktadır.

Şüphesiz, sosyo-psikolojik nedenleri baştan olmak üzere bu taklit ve işleyişin çok çeşitli yönleri vardır. Seyircilerin ekranda gördükleri yoğun suç haberleri, zamanla onlarda duyarsızlaşmaya sebep olduğu ve özellikle sosyal travma yaşamış ve ekonomik darboğazdaki toplumlarda suça meyli artırdığı saptanmıştır. Fakat medya suça nasıl yaklaşmalı ve nasıl onu haberleştirmelidir asıl günem edilmesi gereken budur.

                      BATILI TASVİR, SAF BEYİNLERİ İDLAL EDER

Kültürel yaygınlaşma insan hayatını doğrudan etkileyen bir olgudur. Bireylerin, diğerlerinde gördükleri "Hal, tavır, davranış, giyim, söylem, inanış ve eylem"leri benimseyip, kopyalayıp, aynını taklit etmeleri kültürlerin yaygınlaşmasıdır.

Bu bağlamda taklit edilen ya da tabi olunan sadece folklorik kültürler değildir. Kötülük ve suçunda kültürel bir yayılma frekansı vardır. İçinde kötülüğe meyli olup, bunu sosyal ve toplumsal ya da inancından ötürü baskılayan kimileri için, başkalarının işlediği suçlar ( Hırsızlık, gasp, tecavüz, cinayet, cinsel sapkınlıklar, ensest ilişkiler v.b) birinci dereceden bilinçaltı referansı olmaktadır.

Medya ve internet üzerinden sıkça lanse edilen ve haber yapıcılar tarafından çeşitli mizansenler oluşturularak adeta mağazinleştirilen suçlar, maalesef bahsi geçen kimselerin ruh dünyalarında tedavi edilemez tahribata yol açmakta ve psikopat bir kişiliğe büründürmektedir. "Haram, günah ve ayıp" gibi jargonlar, seküler zihinler için hiç bir anlam ifade etmediği gibi, hukuki cezalarında yeterince caydırıcı olamaması, suçun yaygınlaşması ve suçlu sayısının giderek artmasına sebep olmaktadır.

Hülasa; Suçları önlemesede, yaygınlaşmasını engellemek için bu nevi haberlerin tüm çıplaklığıyla anlatılması engellenmelidir. Sosyal medya devletin yetkili birimleri tarafından sıkı şekilde denetlenmelidir. Bunu yaparken temel hak ve özgürlüklerin zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınması da elzemdir. Bilhassa "Nefret suçları" kapsamının sınırları genişletilmeli ve insanlara sevgi ve barış silinin hakim olduğu yapıcı bilgilendirme yapılmalıdır..