Teknoloji insanların ihtiyaç ve isteklerini karşılamak üzere hedefe ulaşmak için kullanılan çevreyi geliştiren, değiştiren ve hatta dönüştüren bilgi, beceri, yöntem ve süreçlerinin tamamı olarak tanımlanıyor. İnsanlar teknolojiyi mal veya hizmet üretmek, bilgiye ulaşmak ve kullanmak gibi amaçlarla kullanabiliyor. Teknoloji sayesinde bilimsel araştırmalar yapılabiliyor ve insanlığın yararı için önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.  

Teknoloji Tarihi

Teknoloji tarihi araçların ve tekniklerin icat edilmesiyle aynı zamanda başlıyor. Teknoloji terimi Yunanca sanat ve zanaat anlamındaki techne kelimesinden geliyor. Önceleri uygulamalı sanatları tanımlarken kullanılan kelime, şimdilerde çevremizdeki ilerlemeyi ve değişiklikleri tanımlamak için kullanılıyor. Günümüzde teknolojinin insan hayatındaki yerine bakılırsa teknoloji tarihi ancak insanlık tarihinin son bulmasıyla sonlanacak gibi görünüyor.

Teknolojinin Faydaları Nelerdir?

Teknolojinin saymakla bitmeyecek birçok faydası bulunuyor. Teknoloji öncelikle bilgiye ulaşmada kolaylık sağlıyor. İnsanlara ulaşım, tedavi yöntemleri, bilimsel çalışmalar, ev işleri ve daha birçok alanda zaman kazandırıyor. İletişimi daha kolay hale getirirken uzakları yakınlaştırıyor. Bankacılık gibi birçok sektörde inovasyon imkânı veriyor. Yapay zekâ kullanımıyla insanların yapamayacaklarını yapılabilir ve üstesinden gelinebilir kılıyor.

Teknolojik gelişmeler, çalışma ortamlarının ve işyerindeki insanların yaşam standardının iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Teknolojiye yatırım yapan işletmelerde çalışan motivasyonu, refah, yüksek verimlilik ve büyüme oranları artıyor. Teknoloji pandemi gibi olağanüstü durumlarda uzaktan çalışmaya izin veriyor. Dahili ve harici iletişim, proje yönetimi ve üretkenlik teknoloji araçları sayesinde daha kolay bir hal alıyor.

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Teknolojinin zararları psikolojik ve fizyolojik olarak değerlendirilebiliyor. Psikolojik olumsuz etkilerinden biri izolasyon olarak biliniyor. Sosyal medya gibi teknolojiler insanları bir araya getirmek için tasarlanmasına rağmen bazen tersi etki yapabiliyor. Sosyal medya kullanımı yüksek seviyede olan kişilerin düşük seviyedekilere göre sosyal çevrelerinden üç kat fazla izole olduklarını ortaya koyan araştırmalar mevcut.

Teknolojinin fizyolojik olumsuzluklardan biri de göz yorgunluğu. Ayrıca teknoloji bağımlılığı ileri seviyelerde vücudun baş, boyun ve omuz bölgelerinde ağrıya neden olabiliyor. Uzun vadeli etkilerden olan duruş bozukluğu da zamanla kas-iskelet sisteminde sorunlara yol açabiliyor. Uzmanlar fiziksel olumsuzluklardan daha az etkilenmek için 20-20-20 kuralının (20 dakika ekran-20 saniye ara-20 adım yürüyüş) uygulanmasını öneriyor.

Ayrıca insanlar teknolojiye çok fazla güveniyor ve gerçek hayattaki şeylere olan ihtiyacı ve yardımlaşmayı unutabiliyor. Teknoloji bağımlılığı kimi zaman hastalık halini bile alabiliyor. Çocuklar sosyal medyada çok fazla zaman geçiriyor ve siber zorbalığa maruz kalabiliyor. Bu da zihinsel durumlarını olumsuz yönde etkiliyor ve hayata karşı olan ilgilerini kaybetmelerine neden oluyor.