Teknoloji: İnsanların ihtiyaçlarına yönelik araç ve gereçlerin üretilebilmesinde gerekli olan bilgi, yetenek, yöntem ve teknikler bütününe denir. Bu tanımdan yola çıkarak teknolojinin yararları üzerinde durmamız gerektiğini düşünebiliriz fakat bilinçli kullanılmadığı durumlarda teknolojinin zararları ile karşı karşıya kalıyoruz!

Teknolojinin yararları nelerdir, zararları nelerdir? Bu soruların cevapları ile teknoloji kullanımı deneyimini doğru tasarlamak mümkün.

Bilinçsizlikten bahsettiğimizde haliyle aklımıza ilk gelmesi gereken, çocuklardır. Bir yetişkinin teknolojiyi zararlı yönde kullanmasına “bilinçsizlik” diyebileceğimiz gibi “tercih” de diyebiliriz. Fakat çocuklar için “tercih” diyemeyiz. Çünkü çocuklar, teknolojik ürünleri zararlı yönde kullanırken kendilerine verdikleri zararın bilincinde değildirler.

Tam da bu sebeple, teknolojinin yararları ve zararları hakkında yetişkinlere bazı hatırlatmalar yapmak istiyoruz. Bu bilgilendirme yazısını mutlaka sonuna kadar okuyun!

İlk düşünmemiz gereken soru şu: "Teknoloji nedir?" değil; "çocuklar için teknoloji nedir ya da neyi ifade eder?" olmalı.

Cavap basit: Bilgisayar, tablet, telefon, televizyon, gelişmiş oyuncaklar ve benzeri, çocukların ilgi alanına girecek tüm teknolojik ürünler. Çocuklar için teknoloji bunlardan ibarettir.