Gaziantep’in lezzetlerinden biri olan Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili alarak Türkiye’nin gururu oldu.

ARABAN SARIMSAĞI AB'DEN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI

Antep Baklavasının ardından Araban Sarımsağı da AB'den coğrafi işaret tescili aldı. AB coğrafi işaret tescili alan Araban sarımsağı ile Türkiye'nin tescilli ürün sayısı 21'e yükseldi.

ARABAN SARIMSAĞI İLE TÜRKİYE'NİN TESCİLLİ ÜRÜN SAYIMIZ 21'E YÜKSELDİ

Yüksek aroması ve kokusuyla diğer sarımsaklardan farklı bir lezzete sahip olan Araban sarımsağının AB'den coğrafi işaret tescili alma haberini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı duyurdu. Gaziantep'ten sınırları aşan ikinci ürünün Araban sarımsağı olduğunu belirten Yumaklı,  Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili alan Araban sarımsağı ile Türkiye'nin tescilli ürün sayısının 21'e yükseldiğini bildirdi.

Araban Sarımsağı Ab Coğrafı Isaret Tescılı (2)

ALTUN: BU BAŞARI HEPİMİZİN

Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Altun, Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili alan Araban sarımsağına ilişkin değerlendirmede bulundu. AB coğrafi işaret tescilinin bölge için büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan Altun, “Bu tescil, Araban Sarımsağının kalitesini tüm Avrupa’ya kanıtladı ve üreticilerimiz emeğinin karşılığını aldı” dedi.

ALTUN’DAN AB COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ İÇİN TEŞEKKÜR

2019 yılında göreve geldiğinde Araban sarımsağı için coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunduklarını belirten Altun, “2022 yılının başında Araban sarımsağımız coğrafi işaret tescili aldığımızda Araban Ziraat Odası olarak hemen Avrupa Birliği'ne (AB) coğrafi işaret tescili için başvurduk. Yaklaşık 1.5 yıllık sürecin ardından Araban sarımsağımız Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescilini aldı. Sarımsak üreticilerimize, Araban ilçemize, Gaziantep’imize ve ülkemize hayırlı olsun. Araban sarımsağının Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

AB'DEN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALMASIYLA SARIMSAK ÜRETİMİ ARTAR

Sarımsak üreticilerin Araban sarımsağının Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasına çok sevindiğini dile getiren Altun, Sarımsak üreticilerin AB'den coğrafi işaret tescili alan Araban Sarımsağını daha fazla üreteceğini belirtti.  

Araban Sarımsağı Ab Coğrafı Isaret Tescılı (1)

ARABAN TÜRKİYE'DEKİ SARIMSAK İHTİYACININ YÜZDE 25’Nİ KARŞILIYOR

Araban'ın Türkiye'deki sarımsak üretiminde lider konumda olduğunu belirten Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Altun, 25 bin dönüm arazide ekim yapılan Araban Ovasının Türkiye'deki sarımsak ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ni karşıladığını söyledi.

Sarımsağın pazarlama sorunun çözebilmek için Sarımsak Üreticileri Birliğini kurduklarını dile getiren Altun, “Birlik aracılığıyla sarımsağımızı satarak sarımsak üreticimizin zarar etmesinin önüne geçiyoruz” dedi.

YENİ PROJELER YOLDA

Araban sarımsağı için yeni bir projeyi hayata geçireceklerini de açıklayan Altun, “İçerisinde soğuk hava deposunun olduğu Sarımsak İşleme, Paketleme ve Soğuk Hava Deposu projesinin hayata geçireceğiz. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde hayata geçirilecek projede kullanılacak makinaların hepsi alındı. Şuan yer sorunumuz var. En kısa zamanda yer sorunumuzu çözerek bu projeyi yeni sarımsak hasat dönemine yetiştirmek istiyoruz” dedi.

Muhabir: Bahri Uçar