Türkiye’deki vatandaşlar, benzin ve motorin gibi akaryakıt ürünlerinin maliyetlerini yakından izlerler. Bu maliyetler, her ay düzenli olarak yeniden değerlendirilir ve çeşitli faktörlerin etkisi altında belirlenir. En son yapılan değerlendirme ile fiyat değişikliklerinin ayrıntıları belirlenmiştir.

YAKIT MALİYETLERİNDEKİ DALGALANMALARIN KÖKENİ

Yakıt maliyetlerindeki dalgalanmaların sebepleri çok çeşitlidir. İlk olarak, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların yerel maliyetlere hızlı bir şekilde yansımasını engelleyen bir fiyatlandırma stratejisi bulunmaktadır. Rafineri operatörleri, belirli bir referans fiyat aralığında oldukları sürece maliyetleri değiştirmezler, ancak bu aralığın dışına çıktıklarında yeni maliyetler belirlenir.

HAM PETROL VE DÖVİZ KURU ETKİSİ

Benzin ve motorin gibi ürünlerin maliyetleri, ham petrol maliyetlerindeki değişimlerden doğrudan etkilenir. Ancak, her ürünün maliyeti, kendi arz ve talep dengesine göre belirlenir. Bu noktada, döviz kuru da önemli bir faktör olmaktadır. Uluslararası piyasalardaki maliyet dalgalanmaları ve Dolar/TL kurundaki değişimler, yerel maliyetleri doğrudan etkiler. Bu durum, tüketicilerin yakıt maliyetlerindeki değişimlere karşı dikkatli olmalarını gerektirir. Bu nedenle, yakıt maliyetlerindeki değişimler, Türkiye’deki vatandaşlar için önemli bir gündem maddesi olmaya devam edecektir.

SON DURUM

Gaziantep’te son güncelleme ile birlikte benzin ve motorin fiyatlarında değişiklikler yaşandı. Güncel verilere göre, benzin fiyatı 45.43 TL, motorin fiyatı ise 42,86 TL olarak belirlendi. Otogaz ise 20.78 TL’den satışa sunuluyor.

Muhabir: MEHMET FENER