6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde birçok kent yerle bir olmuş ve birçok insan ise hayatını kaybetmişti. Yaşanan depremin ardından birçok kişi çarpık kentleşme ve usulsüz konut yapımı konusunda dersini alsa da henüz bu konu ile ilgili bilinçlenmeyen birçok vatandaş olduğu da ortada.

36 BİN 187 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

6 Şubat 2023'te saat 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde ikinci deprem gerçekleşti. Bu depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. 11 ilde milyonlarca kişiyi etkileyen deprem on binlerce kişinin ölümüne neden oldu.

BİNALAR MEZAR OLDU

Cumhurbaşkanlığı raporuna göre depremden etkilenen 11 ilde toplamda 2 milyon 618 bin 697 bina vardı. Raporda, 6 Mart 2023 tarihi itibarıyla 1 milyon 712 bin 182 binada yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 35 bin 355 binanın yıkıldığı, 17 bin 491 binanın da acil olarak yıkılması gerektiği ve 179 bin 786 binanın ağır, 40 bin 228 binanın orta ve 431 bin 421 binanın az hasarlı olduğu tespit edildiği ifade ediliyor. Yıkılan veya büyük hasar gören binaların arasında mesken olarak kullanılanların dışında tarihi ve kültürel yapılar, okullar, idari binalar, hastaneler, oteller de yer alıyor.

GAZİANTEP’TEKİ BU FOTOĞRAF PES DEDİRTTİ

Bina

Gaziantep’te bir kişi 2 katlı olan evinin üzerine 3 kat daha çıkarak başlatılan dirençli şehirler projesine adeta meydan okuyor. Sosyal medya da gündem olan bu görüntü birçok Gaziantepli vatandaşın ise tepkisini çekti.

Özellikle yapılan konutun alttaki mevcut konut ile pencere ve kapı girişlerinin farklı bir yapıda olması durumu herkesi tedirgin ediyor. Pencere akslarının kaymış olması olası bir depremde bu konutun yerle bir olacağını anlatıyor. Bu konu ile ilgili henüz bir açıklama yapılmazken, görüntüde yer alan binanın ise Gaziantep’in tam olarak neresinde olduğu henüz bilinmiyor.

Muhabir: MEHMET FENER