Beyanname vermeden kira, ücret ve değer artış kazancı gibi gelirler elde eden mükelleflere ceza öncesi son bir fırsat sunuldu. İşte detaylar:

BEYANNAME SÜRESİNDE 1 MİLYONDAN FAZLA MÜKELLEF BEYAN VERDİ

Geçen yıl mart ayında başlayan gelir vergisi beyan dönemi 5 Nisan'da sona erdi. Bu dönemde kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlardan gelir elde eden 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi. Toplamda 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan edildi.

GİB'DEN TEŞEKKÜR MESAJI

GİB, beyannamelerini zamanında veren mükelleflere teşekkür ederken, kira ve ücret gibi gelirlerini beyan etmeyen mükellefleri de tespit etti. Bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idaresi gibi kurumlardan elde edilen bilgilerle yapılan analizler sonucunda, beyanname vermeyen 362 bin mükellef belirlendi.

Gaziantepli çiftçiler, hububat taban fiyatının hasattan önce açıklanmasını istiyor Gaziantepli çiftçiler, hububat taban fiyatının hasattan önce açıklanmasını istiyor

VERGİ DAİRELERİNE BİLDİRİLECEKLER

Belirlenen mükellefler vergi dairelerine bildirilerek gerekli işlemlerin başlatılması planlanıyor. Ancak, beyanname vermeyen mükellefler için bir pişmanlık fırsatı bulunuyor. 2023'te kira geliri, ücret veya değer artış kazancı elde eden ancak beyanname vermeyen mükellefler, vergi dairelerine başvurmadan önce pişmanlıkla bildirim yapabilirler. Bu durumda vergi cezası kesilmeden vergiler ödenebilecek.

BEYANNAMENİZİ HAZIRLAYIN

Beyanname verme işlemi oldukça kolay. Beyanname Hazır Beyan Sistemi üzerinden online olarak doldurulabilir ve vergi de yine çevrim içi ödenebilir. Ancak, vergi dairesinin yazısı üzerine beyanname verilmesi durumunda vergiler cezalı kesileceğinden, mükelleflerin bu konuda dikkatli olmaları önemlidir.

Kaynak: AA