Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze Şeridi’nde insani yardım bekleyen sivilleri bombaladığı saldırıyı şiddetle kınadı. Guterres, Gazze’deki insani krizin derhal sona erdirilmesi için acil bir insani ateşkes çağrısında bulundu.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Nablusi Kavşağı’nda gıda ve tıbbi malzeme dağıtımı için sıraya giren yüzlerce Filistinliyi hedef aldığı saldırıyı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Guterres, saldırıda 104 kişinin öldüğünü, 760 kişinin de yaralandığını hatırlatarak, “Bu saldırı, uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir. Masum hayatların kaybından dolayı derin bir üzüntü duyuyoruz. İsrail’i, sivilleri korumak için gereken tüm önlemleri almaya çağırıyoruz” dedi.

Guterres, Gazze’de yaşayan milyonlarca insanın, İsrail’in ablukası altında açlık, sefalet ve hastalıkla mücadele ettiğini vurgulayarak, Gazze’ye ulaşan insani yardımın yetersiz olduğunu ve Gazze’nin kuzeyine teslimatların tamamen durdurulduğunu belirtti. Guterres, Gazze’ye insani yardım akışının sağlanması ve genişletilmesi için acil adımlar atılması gerektiğini ifade ederek, “Gazze’deki insani durum, kelimelerle tarif edilemeyecek kadar kötüdür. Gazze’de hiçbir yer güvenli değildir. Gazze’de yaşayan herkes, ölüm korkusuyla yaşıyor. Bu durum, potansiyel bir geçici ateşkes de dahil, Gazze’ye insani yardım akışının sağlanması ve genişletilmesinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor” diye konuştu.

Guterres, tarafları, Gazze’de acil bir insani ateşkes sağlamak için çalışmaya davet ederek, “Gazze’de gördüklerimizi Lübnan’da göremeyiz ve Gazze’de yaşananların devam etmesine izin veremeyiz. Tarafları, Mavi Hat’ta ateşle oynamayı bırakmaya, sivilleri korumaya ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymaya çağırıyorum. BM, taraflara yardımcı olmak için hazırdır” dedi.

Guterres, Gazze için Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılandırma Koordinatörü olarak atanan Hollanda’nın eski Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag’ın çalışmalarını desteklediğini ve tüm devletlerden ve çatışmanın taraflarından Kaag ile tam bir işbirliği yapmasını istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA