Üçüncü doz aşılara ilişkin açıklama yapan Genel Sağlık-İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, '3. doz aşı da çok önemli çünkü halen 2 doz aşı yaptırıp hasta olan insanlar var. 3. doz aşı olmak önemli ama Türkiye'nde 2. doz aşı yaptıranların sayısı halen çok az. Türkiye bir türlü aşı karşıtlığı meselesini aşamıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın aşı karşıtlığıyla ilgili çok ciddi anlamda çaba içerisine girmesi lazım' dedi. Sağlık bakanlığının aşı karşıtlığına ilişkin çok daha etkili olması gerektiğini belirten Küçükosmanoğlu, '2 aşıya rağmen Avrupa'da yaşananların Türkiye'de de yaşanacağının işaretidir' dedi.

BİONTECH AŞISINDA 3. DOZ DÖNEMİ

Kovid-19'la mücadelede yeni bir aşamaya geçen Türkiye'de 2 doz BioNTech aşısı olmasının üzerinden en az 6 ay geçen 18 yaş ve üzerindeki tüm vatandaşlara hatırlatma dozu yapılmaya başlandı. Kovid-19 aşılarının zamanla etkinliğini kaybetmesi ve Delta varyantı gibi daha tehlikeli ve bulaşıcı virüsler karşısında bazı ülkeler 3'üncü doz güçlendirici aşı uyguluyor.

BİONTECH AŞISINDA ÜÇÜNCÜ DOZ YÜZDE 95.6 ETKİLİ

3. doz aşı için süreç geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından genişletildi. 2. doz aşısının 6 ay önce olmuş olan, 18 yaş üstü vatandaşlar için 3. doz aşı randevusu açıldı. Biontech aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş 18 yaş üzerindeki vatandaşlar 3. doz aşı olabilecek. BioNTech 3. doz aşı yüzde 95.6 oranında koruma sağladığı araştırmalarla ortaya koyulmuştu.

4. DOZ AŞI DA ÇOK ÖNEMLİ

Üçüncü doz aşılara ilişkin açıklama yapan Genel Sağlık-İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, '3. doz aşı da çok önemli çünkü halen 2 doz aşı yaptırıp hasta olan insanlar var. 3. Doz olmak önemli ama Türkiye'nde 2. Doz aşı yaptıranların sayısı halen çok az. Türkiye bir türlü aşı karşıtlığı meselesini aşamıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın şeffaf, insanlar tarafından anlaşılabilir bir salgın politikası izlemesi gerekiyor. Yani birinci basamağın desteklenmesi gerekiyor, aile hekimlerinin desteklenmesi gerekiyor, bütün verilerin şeffaf olarak açıklanması gerekiyor, hastaların, ölümlerin hangi meslek grubunda oldukları, yaşları, cinsiyetleri açıklanması gerekiyor. Ancak bunlar halen açıklanmıyor. Yeterince veriler açıklanmayınca da biz doktorların hastalığı yönlendirmesi, aşıların yapılması noktasında ikna çalışmalarımız yeterli olmuyor. Burada bakanlığın kamu yönetiminin aşı karşıtlığıyla ilgili çok ciddi anlamda çaba içerisine girmesi lazım' dedi.

AVRUPA'DA YAŞANANLAR TÜRKİYE'DE DE YAŞANACAĞININ İŞARETİDİR

Sağlık bakanlığının aşı karşıtlığına ilişkin çok daha etkili olması gerektiğini belirten Küçükosmanoğlu, 'Aşı karşıtlığına ilişkin Sağlık bakanlığı kamu yönetimini çok etkili olmalı. Yani insanlara ciddi anlamda aşı zorunluluğu getirilmeli. Bu özgürlüğü kısıtlama anlamında değil tüm halkın sağlığını kuruma anlamında getirilebilir. Çünkü salgın son 3 aydır Türkiye'de aynı şekilde devam ediyor. Bu da ciddi bir sorun. 2 aşıya rağmen Avrupa'da yaşananların Türkiye'de de yaşanacağının işaretidir' dedi.

KURALLARA UYMAYA DEVAM ETMEK GEREKİYOR

Salgın tedbirlerinin azaldığına dikkat çeken Küçükosmanoğlu, 'Şuanda 4. pik dönemindeyiz. 4. pik tepe noktası halen devam ediyor. Son 3 aydır vaka sayıları 20 bin ile 30 bin arasında. Vefat sayıları da 200 ile 300 arasından devam ediyor. Vaka sayıları belli bir oranda gidiyor yani vaka sayılarında bir azalma yok. Gaziantep'te vaka sayıları 3 aydır İzmir'den daha yüksek. Gaziantep'te vakalar İzmir'e göre 3-4 kat daha fazla görülüyor. Bu durumdan kurtulmak için ikinci ve üçüncü doz aşıları zamanında olmak ve kurallara uymak gerekiyor. Çünkü salgın önlemleri azaldı. İnsanlar artık maske kullanmıyor, toplu alanlarda bir araya gelmeler devam ediliyor. Toplu taşımada, kapalı alanlarda maske takılması lazım. Kalabalık misafirliklerin olmaması gerekiyor' dedi.

ÇOCUKLARIN DA AŞILANMASI ÇOK ÖNEMLİ

Çok sayıda vakanın okullardan bulaştığını belirten Küçükosmanoğlu, 'Şuanda çok sayıda vaka okullardan bulaşıyor. Çocuklar ciddi hastalık geçirmese de ailelere buluşturmada ciddi rol alıyorlar. O yüzden çocukların da aşılanması çok önemli' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR