Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası bir açıklama yapan ANESİAD Gaziantep Şube Başkanı İdris Tekin, 100 baz puan çevresinde yoğunlaşan tahminlerin oldukça üzerindeki bu artışın piyasaların beklediği bir gelişme olmadığına dikkat çekerken, enflasyonla mücadelenin yalnızca politika faizi enstrümanı ile sürdürülmesinin de yeterli olamayacağına vurgu yaptı.

ANESİAD Gaziantep Şube Başkanı İdris Tekin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bu faizle kim niye yatırıma niyetlensin, niye üretim kapasitesini artırmaya çalışsın, niye istihdam yaratacağım diye uğraşsın ki! Bu nedenle faiz artışı asla ekonomiye destek anlamında çare olamaz, enflasyonu tetikler.

Faizin artması kredi maliyetlerini yükselteceği gibi, hazır mevduatlarında bankalara akmasının önünü açacaktır.

Dış hammaddeye dayalı iş yapan firmalar dövizdeki dalgalanmalardan olumsuz etkileniyor. Son 6 ayda döviz bazında hammadde zamlandı. Hammadde temininde zorlanan birçok işletme üretime ara vermek zorunda kaldı. Bu durum üretimi azalttığı gibi işsizliği de arttırdı.

Elbette Merkez Bankasının bu kararının piyasalara nasıl bir etki edeceğini daha sonra göreceğiz ancak önceki dönemde ki faiz artışlarının olumsuz etkilerini yaşıyoruz, paradan para kazanılan bir sistem, üretimin ve üreticinin en büyük düşmanıdır.