Altın fiyatlarıyla ilgili İlke Haber Ajansı (İLKHA) Muhabirine konuşan Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Hüseyin Çavuşculu, altın fiyatlarında yaşanan hareketliliği, ulusal ve uluslararası siyasi ve iktisadi olaylara bağladı.

Altın fiyatlarının daha da yükselebileceği öngörüsünde bulunan Çavuşculu, imkanı olanlara altın almalarını tavsiye etti.

Geçen yılın başında altın fiyatlarının 280 lirayken yıl sonu itibarıyla 500 liraya kadar çıktığını hatırlatan Çavuşculu, '2020 yılının kasım ayına kadar altın fiyatları yükseldi daha sonra aralık ayında da 440 liraya gerileme oldu. Altın fiyatlarının belirlenmesinde ulusal ve uluslararası siyasi ve iktisadi olaylar etkiliyor. O nedenle dünyaya baktığımız zaman bizim sadece ülkemizi ilgilendiren bir durum söz konusu değil. Kuyumcular Odası olarak küçük birikimcilere hitap ediyoruz. Tüketicimiz bulunduğumuz mahalle, ilçe veya ildeki vatandaşın düğün, nişan veya birikim için gelip bizden alışveriş yapıyorlar. Katma değer ürün satıyoruz. Bunun dışında büyük döviz büroları ve bankalar gibi borsa ile iş yapanlar gibi işimi yok. Kuyumcular olarak çeyrek altın, küpe, yüzük, bilezik gibi ürünler satarız.' dedi.

'Birikim yapıyorsanız her ay mutlaka imkanınız varsa bir çeyrek altın alın'

Altın alışverişinde bulunanlara önerilerde bulunan Çavuşculu, 'Biz tüketiciye şunu öneriyoruz; birikim yapıyorsanız her ay mutlaka imkanınız varsa bir çeyrek altın alın. Çünkü yıllar itibarıyla geriye dönük bakıldığı zaman altın hep iyi bir birikim aracı olmuştur. Ekonomik krizlerde bile aileler biriktirdiği altınlarla yakınının ihtiyacına vermiştir. Altın fiyatlarının yükselmesiyle altını veren de alanda rahatsız olmamıştır. Yıllar içerisinde altın değerini hep korumuştur. Halkımızın alışveriş yaparken mutlaka birikim yapacağı altın ayrı kullanacağı altın ayrı buna dikkat etmelidirler. Tüketici ile kuyumcular alışveriş esnasında bilgi alışverişinden sonra altın alışverişi yapılmalıdır.' ifadelerini kullandı.

'Altın fiyatlarının yükselmesi kuyumculuk sektörü için iyi değil'

Altının yükselmesi kuyumculuk camiası için iyi olmadığını söyleyen Çavuşculu, 'Altın yükseldikçe biz 'iyi oldu altın yükseldi' demeyiz. Çünkü biz sirkülasyona bakarız. Eskiden 15-20 gramlık bilezik alan müşteriler şimdi 5-10 gramı soruyorlar. Kuyumcular altının gramından para kazanıyor. Gram başı bir lira kazanıldığını varsayarsak 20 gram satarken 20 lira kazanılıyordu. Şimdi tüketici gelip 5 gramlık alıyor. Kuyumcu 5 gramlık bilezik satarsa 5 lira kazanır. Altının yükselmesi bizim için iyi değil. Altın fiyatı düşük olmalı tüketicinin rahatlıkla alabileceği fiyatta olursa biz sirkülasyondan para kazanırız. Onun için altın fiyatlarının yükselmesi kuyumculuk sektörü için iyi değil.' şeklinde konuştu.

'Altın almaya şimdi başlayanlar ileriki yıllarda karlı olacaktır'

Çavuşculu, 'Düğün sezonunun başlaması mutlaka bize bir hareketlilik getiriyor. Fakat bizim için de çok olumlu olmuyor. Nedeni de vatandaşın alım gücü zayıflanmış. Düğün sezonunda bile az gram altın satıyoruz. Altının geçmişinden günümüze baktığımız zaman altın daima güvenli liman olmuştur. Ekonomik krizlerde altın hep güvenilir liman olmuştur. Çünkü altın her zaman değerini korumuştur. Altının güvenli liman olmasının nedeni tasarruf edenlerde birbiriyle yardımlaşan insanlar da herhangi bir zorluk çekmemektedir. Düğün yapacak insanlar düğüne niyet ettiği andan itibaren hazırlığa ufak ufak başlamalıdır. Altınlar ne kadar erken alınırsa o kadar iyidir. 2020 yılının başında altın 280 liraydı. Düşünün o zamandan eline geçen parayla altın alıp birikime başlayan biri şu an için karlı olacaktır. Altın almaya şimdi başlayanlar ileriki yıllarda karlı olacaktır.' dedi. (İLKHA)