Asgari ücretin açlık sırının altında olmaması gerektiğini belirten Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, 'Asgari ücrette kendi kendini revize eden bir sistemin kurulması lazım' dedi.

AÇLIK SINIRI NİSANDA 10 BİN 135 LİRAYA YÜKSELDİ

TÜRK-İŞ Nisan ayı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı 10 bin TL'yi aşarken; kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise 33 bin TL'ye yükseldi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Nisan 2023'e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

Verilere göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı mart ayında 9 bin 590 TL iken nisanda 10 bin 135,50 TL'ye çıktı.

Kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise Mart'ta 31 bin 240 TL iken Nisan'da 33 bin TL'ye yükseldi.

Bekar bir çalışanın aylık toplam yaşama maliyeti ise Nisan'da 13 bin 165 TL'ye ulaştı.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ GERİSİNDE KALDI

Nisan ayı açlık sınırı rakamlarını değerlendiren Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, 'Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu her ay düzenli olarak açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıklamakta. Nisan ayı verilerine göre asgari ücret ile açlık sınırı arasında yaklaşık bin 500 lira fark oluştuğunu görüyoruz. Bu da asgari ücrettin alım gücünü kaybettiğini gösteriyor. Asgari ücretin artık ayakları yere basan ve aylık bazda kendi kendini yenileyen bir sisteme kavuşturulması lazım ki alım gücü korunabilsin ve insanların temel ihtiyaçlarını sağlıklı bir şekilde giderebilsin' dedi.

ASGARİ ÜCRET İÇİN YENİ BİR SİSTEME İHTİYAÇ VAR

Asgari ücretin açlık sırının altında olmaması gerektiğini belirten Sarıca, 'Asgari ücretin her yılbaşında ve temmuz ayında güncellenip tekrar aynı şeyler konuşuluyorsa buna farklı bir çözüm bulmak lazım. Ayakları yere basan, kendini güncelleyen, günün şartlarına entegre olan bir sistem kurulması lazım. Nasıl akaryakıt fiyatları dövize endeksli olarak güncelleniyorsa asgari ücretin de döviz, altın, gömüş gibi bir kura sabitlenmesi gerekiyor. Asgari ücrette kendi kendini revize eden bir sistemin kurulması lazım' dedi.

BAHRİ UÇAR