Otoban ve köprü ücretlerinde indirim yapılması gerektiğini belirten Göğüş, nakliye fiyatlarına ton/km bazında ücret tarifesi çıkarılması gerektiğini belirtti. Girdi maliyetlerine gelen zamları nakliye fiyatlarına yansıtamadıklarını belirten Göğüş, 'Bizim sektör sahipsiz bir sektör. Biz defalarca yukarıya sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ama sesimizi duyan yok. Herkes koltuk derdine düşmüş kimse esnafın derdini düşünmüyor' dedi.

MALİYETLER ÇOK YÜKSELDİ

Girdi maliyetlerinin yüzde 50'nin üzerinde arttığını belirten Göğüş, 'Maliyetler çok yükseldi. Girdi maliyetleri en az yüzde 50 arttı. Bir aracın İstanbul'a gidiş geliş maliyetine baktığımızda sadece 10 bin lira mazot gideri var, bin lira otoban-köprü ücreti var. Bunun üzerine isçilik maliyeti de eklenince 12-13 bin lirayı buluyor. Yani bu aracın en az 20 bin lira ciro yapması lazım ki bu adam para kazanabilsin' dedi.

ESNAFA ACİL TİCARİ AKAR KAYIT DESTEĞİ VERİLMELİ

Son dönemde mazota gelen zamlara dikkat çeken Göğüş, esnafın ayakta durabilmesi için acilen ticari akar kayıt desteği verilmesi gerektiğini belirtti. Göğüş, 'Mazot en büyük sıkıntımız. Mazota daha önce yaklaşık 1 lira zam gelmişti zaten. Bizim en büyük giderimiz mazot. Ülkemiz yüzde 95 karayolu taşımacılığı yapan ülke. Yani akaryakıta zam demek A'dan Z'ye kadar her şeye zam demek. Son dönemde gelen zamlar her şeyi bitirdi. Önceki gün yine mazota zam geldi. Esnafın ayakta durabilmesi için acilen ticari akar kayıt desteği verilmesi lazım. Bunu talep ettiğimizde devlet zaten mazottan ÖTV almıyor diyorlar. Biz de diyoruz ki bizden KDV almasınlar. Esnafa KDV'siz akaryakıt versinler. Çünkü biz ülkeyi taşıyoruz' dedi.

OTOBAN VE KÖPRÜ ÜCRETLERİNDE İNDİRİM YAPILMALI

Ticari araçlara otoban ve köprü ücretlerinde indirim yapılması gerektiğini belirten Göğüş, 'Otoban ve köprü ücretleriyle ilgili çalışmalarımız var. Ticari araçlara otoban ve köprü ücretlerinde indirim talep ettik. Çünkü bu insanlar mecburen o yoldan geçiyor. Ticari araçlara otoban ve köprü ücretlerinde indirim yapılması lazım' dedi.

NAKLİYE FİYATLARINA TON/KM BAZINDA ÜCRET TARİFESİ ÇIKARILMALI

Nakliye fiyatlarına ton/km bazında ücret tarifesi çıkarılması gerektiğini belirten Göğüş, 'Ton-km bazında fiyat tarifesi çıkartılırsa sektöre çok büyük bir katkısı olur. Bu konuda çalışmamız var. Biz defalarca bunu yetkililere ilettik ama bakanlık tarafından böyle bir çalışma yapılmadı. Mazota ve köprü ücretlerinin bir fiyat tarifesi varsa ve buna göre zam yapılıyorsa bize de ton/km bazında ücret tarifesi çıkartılması gerekiyor' dedi.

SESİMİZİ DUYAN YOK

Girdi maliyetlerine gelen zamları nakliye fiyatlarına yansıtamadıklarını belirten Göğüş, 'Maliyetler yüzde 100 arterken tasıma fiyatlarına onda biri yansıdı. Kamyoncu esnafı üvey evlat muamelesi görüyoruz. Bizim sektör sahipsiz bir sektör. Biz defalarca yukarıya sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ama sesimizi duyan yok. Herkes koltuk derdine düşmüş kimse esnafın derdini düşünmüyor' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR