Sosyal medyada dolandırıcılık mesajlarında artış görülüyor. Dolandırıcılık girişimleri Instagram, Twitter, Facebook'ta doğrudan mesajla karşınıza çıkabildiği gibi e-posta yoluyla da gelebiliyor.

Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, son günlerde çoğunlukla Instagram hesapları çalınan kişilerle karşılaşıldığını belirterek, 'Instagram en popüler sosyal medya mecralarından. Bu nedenle dolandırıcılar daha çok buraya yöneldi.

Benzer tehlikeler diğer sosyal medya mecraları için de geçerli. Ayrıca 'Aşı sıranız geldi' gibi Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilmiş gibi tasarlanan aşı ve Kovid-19 temalı sahte SMS'lerde de artış gözlemliyoruz' dedi.

TELİF HAKKI MESAJI

Son dönemde Instagram'da 'telif hakkı uyarısı' şeklinde saldırıların arttığını dile getiren Akkoyunlu, şu bilgileri verdi: 'Instagram'da yüksek takipçi sayılarına sahip hesapları hedef alan oltalama yöntemi, yoğun şekilde kullanılmaya başlandı.

Saldırganlar, kullanıcıların Instagram iletişim bölümünde tanımlı e-postalarına 'Hakkınızda telif hakkı ihlali şikayeti aldık' yazan bir e-posta gönderiyor.

'Telif Hakkı Bildirimini Onaylayın' başlıklı bir butona tıklamanız isteniyor. Butona tıklandığında ise kullanıcı sahte bir sayfaya yönlendiriliyor. Instagram giriş sayfası gibi tasarlanan bu sayfaya Instagram kullanıcı adınızı, e-posta adresinizi ve şifrenizi girdiğiniz anda bu bilgiler dolandırıcının eline geçiyor.'

NELER YAPILABİLİR?

Bu e-posta, SMS ya da direkt mesajlardaki bağlantılara hemen tıklanmaması gerektiğini hatırlatan Alev Akkoyunlu, şu uyarılarda bulundu: 'Bağlantı URL'sini kontrol ederek Instagram.com olmayan ancak buna oldukça benzer adreslerde kullanıcı adınızla ve şifrenizle giriş yapmayın.

Instagram ve tanımlı e-posta adresinizde birbirinden farklı şifreler kullanın. Çift faktörlü korumayı aktif hale getirin. Bir güvenlik ürünü ile internet hesaplarınızı koruyun.'

KAYNAK: MİLLİYET