Kayıt dışı ile mücadele için özel bir ekip oluşturulacağını belirten Onurlu, 'Bu ekip kayıt dışına müsaade etmeyecek. Bir kişinin bir gün sigortasız çalıştırılmasının cezası 24 asgari ücrettir' dedi.

MÜZİSYENLER VE SANATÇILAR GAZİANTEP'TE TOPLANDI

Geçtiğimiz hafta Gaziantep'te Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) tarafından 48 il başkanı ve müzisyenlerin katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Müzisyenler toplantıda, sosyal güvence, vergiler ve kimlik bildirimleri hakkında bilgilendirildi. Müzisyen ve sanatçıların haklarının tam olarak anlaşılması için bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini belirten Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) Genel Başkanı Ahmet Onurlu, 'Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu genel merkezi Gaziantep'te ve 48 ilde temsilciliklerimiz bulunmakta. Bir ay önce temsilciliklerimizle bir toplantı yaptık. Toplantı sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görümseler gerçekleştirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu alanlarda müzisyenler ve sanatçı arkadaşlarımızın çalışmalarını ve onların SGK giriş bildirgelerini onaylama yetkisi bize verildi. Biz de 2 hafta önce Gaziantep Valisi Sayın Davut Gül'e konuyu arz ettik ve Gaziantep'te isletme sahiplerini ile müzisyenler ve sanatçı arkadaşlarımızın hakları konusunda bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıya çok sayıda katılım sağlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu, Vergi Dairesi, İl Emniyet Müdürlüğü ve Zabıta Daire Başkanlığı'ndan temsilcilerle müzisyen ve sanatçı arkadaşlarımıza hakları konusunda bilgilendirme yaptık" dedi.

SEKTÖRDE ÇOK BÜYÜK BİR KAYIT DIŞI VAR

Sektörde çok büyük bir kayıt dışı olduğuna dikkat çeken Onurlu, 'Türkiye genelinde çok büyük bir kayıt dışı var. Kültür ve Turizm Bakanlığı pandemi sürecinde müzisyenler ve sanatçılara destek verilecek denildiğinde Türkiye genelinde yüzde 5 kayıtlı, yüzde 95 kayıt dışıydı. Biz de MÜZSAN olarak bu kayıt dışını önlemek amacıyla ilk adım atan kurum olduk. Gaziantep Valisi Sayın Davut Gül bu konuda bize çok destek verdi. Bu son projeyi de uygun buldu. Bu projenin Türkiye ekonomisine çok büyük bir katkısı sağlayacak. Toplantıya katılan SGK, Vergi denetmenleri ve zabıta yetkilileriyle tekrar bir toplantı yapacağız ve Valimiz Sayın Davut Gül'e rapor sunacağız. 15 üne kadar herkes çalıştığı yerden müzisyenler ve sanatçı arkadaşlarımızın SGK girişleri yapılıp yapılmadığını kontrol edeceğiz. SGK girişleri yapılmadığı zaman denetimlere ağırlık vereceğiz' dedi.

HER AY GAZİANTEP'İN EKONOMİSİNE 2 MİLYON TL KATKI SAĞLAYACAĞIZ

Gaziantep'te sahne alan müzisyenler ve sanatçıları kayıt altına alındığında her ay Gaziantep'in ekonomisine 2 milyon TL katkı sağlanacağını belirten Onurlu, 'Gaziantep'teki eğlence merkezlerinde, düğün salonlarında sahne alan müzisyenler ve sanatçı arkadaşlarımızın kayıt altına alırsak her ay Gaziantep'in ekonomisine 2 milyon TL katkı sağlayacağız' dedi.

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILMAYI KABUL ETMİYORUZ

MÜZSAN olarak 2011 yılından bu yana kayıt dışı ile mücadele ettiklerini belirten Onurlu, 'Kayıt dışı bir hırsızlıktır. Devletten, SGK'dan prim çalan insanlar da hırsızdır. Bu devleti dolandırmaktır. Biz buna karşıyız. MÜZSAN'ı kurduğumuz 2011 yılından bu yana kayıt dışı ile mücadelemiz sürüyor. Sigortasız çalıştırılmayı biz kabul etmiyoruz' dedi.

ÖNEMLİ OLAN MÜZİSYENLER VE SANATÇILARIN SOSYAL GÜVENCELERİNİN OLMASIDIR

Müzisyenler ve sanatçıların çoğunun kayıt dışı olduğunu belirten Onurlu, 'MÜZSAN'a kayıtlı olan müzisyenler ve sanatçı sayımız çok. Yüzde 70 civarında kyıtlı, yüzde 30 civarında kayıt dışı var ancak biz sadece bizim federasyona kayıt olmalarını da istemiyoruz. Herhangi bir meslek birliği, federasyona da kayıtları olabilir. Bizim amacımız bu arkadaşlarımızın sosyal güvencelerinin sağlanmak. Yani biz denetime giderken 'sen bizim üyemiz değilsin, çalışamazsın' demiyoruz. Önemli olan o arkadaşlarımızın sosyal güvencelerinin olmasıdır. Çalışma izin karnesi varsa, sigortası varsa sıkıntı yok. Bizim ana temamız SGK. Çünkü bizden önceki nesillerde birçoğunun emeklilikleri yoktu, vefat ettiklerinde bir sosyal güvenceleri yoktu. Biz ve bizden sonraki arkadaşlarımızın bu duruma düşmelerine müsaade etmeyeceğiz' dedi.

KAYIT DIŞINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Kayıt dışı ile mücadele için özel bir ekip oluşturulacağını belirten Onurlu, 'Biz denetime gittiğimizde işletme sahibi sahnedeki arkadaşımızın misafir olduğunu söylüyor. Bundan sora misafir olarak da kabul edilmeyecek. Biz tüm muhatapların katılımıyla bir ekip oluşturacağız. Bu ekip kayıt dışına müsaade etmeyecek' dedi.

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILMANIN CEZASI 24 ASGARİ ÜCRET

Sigortasız çalıştırılan isletme sahibine cezai işlem uygulanacağını belirten Onurlu, 'Bir kişinin bir gün sigortasız çalıştırılmasının cezası 24 asgari ücrettir. Eğer tekrarlanırsa ruhsatları iptal edilecek' dedi.

BAHRİ UÇAR