Konut kiraları özellikle son dönemde oldukça arttı. Artan kiralardan dolayı şikayetçi olan kiracılar ise bu konuda bir yaptırım uygulanması konusunda yetkililere defalarca çağrıda bulundu. Bunun üzerine kira zamları ise yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı.

YÜZDE 25 İLE SINIRLANDIRILMIŞTI

TBMM Genel Kurulunda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme 2022 Haziran ayında kabul edilmişti. Düzenlemeyle birlikte kira bedeline ilişkin anlaşmaların, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyeceğine karar verilmişti.

650 BİN KONUTLA ŞEHİRLERİMİZİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep'te vatandaşlarla buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Allah'ın izniyle Ekim-Kasım aylarından itibaren kalıcı konutların teslimine de başlıyoruz. Hedefimiz 319 bini bir yıl içinde bitecek şekilde tüm altyapısı sosyal ve kültürel mekanlarıyla birlikte 650 bin yeni konut yaparak şehirlerimizi süratle ara kaldırmak" demişti.

KİRA VE GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı konuşmada, "Konut fiyatları ve kiralar ülkemizin her yerinde can sıkıcı bir noktaya geldi. Bu yükselişi tetikleyen pek çok sebep olduğunu biliyoruz. Ama yine de karşımızdaki tabloyu kabullenemeyiz. Makul ve orantılı hiçbir sebebi olmadığı halde sırf aç gözlülükten fahiş kira artışı yapanların ümüğünü sıkacağız. İkinci ve asıl çözümümüz gerek TOKİ kanalıyla, gerek özel sektörle konut artışı sağlayacağız. 500 bin konut ve 1 milyon altyapılı arsa kampanyası bunun bir parçasıdır. Mesela İstanbul'da 5 yılda inşa edeceğimiz 1,5 milyon yeni konut bunun bir parçasıdır. Kira fiyatlarındaki şişkinliği ortadan kaldırmaya kararlıyız. Gıda da benzer şeyler yapacağız. Biz milletimizdeki sofrasındaki ekmeği hem büyütmenin hem de sürekli kılmanın peşindeyiz. Bunun yolu çalışanlarımızın gelirini artırmaktan ve esnafımızı desteklemekten geçiyor.' İfadelerini kullanmıştı

SÜRE UZATILACAK

1 Temmuz 2023'e kadar yapılacak kira sözleşmelerinde kira artış oranının yüzde 25 olarak sabitlenmesi yaklaşık 6 milyon kiracıyı ilgilendiriyor. Konutlardaki kira artış miktarını yüzde 25'le sınırlayan düzenlemeye ilişkin Bakan Kurum, temmuz ayında sona erecek düzenlemenin uzatılacağını açıkladı.

Konut kira artışını sınırlayan düzenlemenin 2023'ün 7'nci ayına kadar geçerli olduğunu hatırlatan Kurum, 7'nci aydan sonra bunu uzatacaklarını, piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşları koruyacaklarını söyledi.

MEHMET FENER