Kentte ilk doz aşılamanın yüzde 88 civarında olduğunu belirten Tiryaki, ikinci doz aşılamada ise yüzde 63 civarında olduğunu belirtti. Kış aylarında insanların kapalı alanlara kapanmasıyla birlikte vaka sayılarında bir artış beklediklerini belirten Tiryaki, şu anda yoğun bakımda tedavi gören hastaların yüzde 80'inin aşısız ya da tek doz aşı yaptıranlardan oluştuğunu belirterek, 'Vatandaşlarımızın ikinci doz aşısını biran önce yaptırmalarını istiyoruz' dedi. Vatandaşların artık maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymadığına da dikkat çeken Tiryaki, maske, mesafe ve hijyen kurallarına özen gösterilmesini istedi.

GAZİANTEP'TE COVİD-19 VAKA SAYILARININ DÜŞMESİ SEVİNDİRDİ

Aşılama oranının arttığı Gaziantep'te geçtiğimiz haftalara göre Covid-19 vaka sayılarının düşmesi sevindirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 18-24 Eylül tarihli 100 bin kişilik nüfusa göre vaka sayılarında Gaziantep 167,67'ye geriledi.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 65'E DÜŞTÜ

Referans'a konuşan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, kentte yoğun bakım doluluk oranlarının hastanelerde yüzde 65'lere düştüğünü ve servislerdeki doluluk oranlarının ise şu anda yüzde 35'lerde olduğunu bildirdi.

GAZİANTEP'TE BİRİNCİ DOZ AŞILAMADA YÜZDE 88'E ULAŞILDI

Kentte ilk doz aşılamanın yüzde 88 civarında olduğunu belirten Tiryaki, ikinci doz aşılamada ise yüzde 63 civarında olduğunu belirtti. Tiryaki, şu anda yoğun bakımda tedavi gören hastaların yüzde 80'inin aşısız ya da tek doz aşı yaptıranlardan oluştuğunu belirtti.

GAZİANTEP'TE BU VAKA SAYILARINI KABUL ETMİYORUZ

Gaziantep'te geçtiğimiz haftalara göre Covid-19 vaka sayılarının biraz düştüğünü belirten Tiryaki, 'Gaziantep'te vaka sayılarında biraz azalma var ama bu yeterli değil. 100 binde 176'lerdeyiz. Ama bu oran istediğimiz oran değil. Gaziantep büyük bir kent ve bu rakamlar kabul edilebilir rakamlar ama bizim çalışma yönetimimiz açısından biz bunu kabul etmiyoruz. Biz bu oranın daha da aşağıya düşmesi gerektiğine inanıyoruz ve o şekilde çalışıyoruz. Şuanda filyasyon ekiplerimiz halen sahada aktif şekilde görev yapıyorlar ve hastanelerimiz üzerine düşeni yapıyor' dedi.

VATANDAŞLAR MASKE, MESAFE VE HİJYEN KURALLARINI UNUTTU

Aşılama çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade eden Tiryaki, 'Aşı çalışmalarımız devam ediyor. Hem aşı olan vatandaş sayımızı artırmaya çalışıyoruz hem de hastalığa yakalanın filyasyonunu, evde izolasyonu, evde karantinası ve hastanede tedavi hizmetlerini devam etmekteyiz. Ama sokakların durumuna baktığımızda fazla rahatlığa dönüyoruz. Maalesef artık maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyan çok az insan kaldı. Bunun da acısını çekiyoruz. Çünkü vaka sayıların halen bu kadar yüksek seyretmesinin en büyük sebebi bu. Geçen yıl bu zamanlara baktığımızda yasaklar vardı, gece belli bir saatten sonra kısıtlama vardı, hafta sonlarında kısıtlama vardı ve insanlar biraz daha tedirgin yaklaşıyorlardı. O zamanda aşağı yukarı bu vaka sayılarına sahiptik ama o zaman insanlar daha çok korkuyordu ancak şuan yine aşağı yukarı aynı vakalarda seyretmemize rağmen insanlarımız maske, mesafe ve hijyene dikkat etmiyor' dedi.

MASKE, MESAFE VE HİJYENE ÖZEN GÖSTERMELİYİZ

Vatandaşların maske, mesafe ve hijyene özen göstermesini isteyen Tiryaki, 'Geçen yıl maske sayesinde bir tane grip vakası görmedik. Grip nasıl bulaşıyorsa bu virüs de aynı şekilde bulaşıyor. Dolaysıyla maske takarak bu virüsten de kurtulma şansına sahibiz aslında. Maske, mesafe ve hijyene özen gösterirsek bir sorunumuz kalmayacak' dedi.

AŞININ İKİNCİ DOZU MUTLAKA YAPILMALI

Kentte ilk doz aşılamanın yüzde 88, ikinci doz aşılamanın ise yüzde 63 seviyesinde olduğunu belirten Tiryaki, 'Kentte vaka sayıları biraz düştü ama istediğimiz düzeyde değil. Bu vaka oranın daha da aşağıya çekme gayreti içerisindeyiz. Aşılamada birinci dozda yüzde 88'lere ulaşmış durumdayız. Bu oran gayet iyi ama tek doz aşı bizi bu hastalıktan korumuyor. Dolaysıyla mutlaka ikinci dozun da yapılması gerekiyor. İkinci doz yapıldıktan sonra ortalama 15 gün sonra korumaya başlıyor. Şuan bizi en çok düşündüren ikinci dozu yaptırmayan vatandaşlarımız. Birinci dozu yaptıran vatandaşlarımız lütfen ikinci dozu geciktirmesinler ve zamanı gelmiş hemen yaptırsınlar çünkü önümüz kış ve sıkıntılı bir sürece girme riskimiz var. Onun için ikinci dozu yaptırmayan vatandaşlarımızın biran önce ikinci dozu mutlaka yaptırmalarını istiyoruz' dedi.

KIŞ AYLARINDA VAKA SAYILARINDA BİR ARTIŞ YAŞANABİLİR

Kış aylarında insanların kapalı alanlara kapanmasıyla birlikte vaka sayılarında bir artış beklediklerine dikkat çeken Tiryaki, 'Kış aylarında insanların evlere, kapalı alanlara kapanmasıyla birlikte vaka sayılarında ne yazık ki artış bekliyoruz. Dolaysıyla en kısa zamanda aşımızı yaptırırsak kışa daha tedbirli girmiş olacağız. Biz konuda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Şuanda Gaziantep'te kimsenin aşıya ulaşamıyorum deme şansı yok. Kamu ve özel hastanelerimiz, Aile Sağlık Merkezlerimiz, OSB'de ve kentin belli bölgelerinde aşı merkezleriz var' dedi.

VAKALARIN YÜZDE 80'İ 15 İLE 45 YAŞ ARALIĞINDA

Kentte şuanda yoğun bakımda tedavi gören hastaların yüzde 80'inin aşısız ya da tek doz aşı yaptıranlardan oluştuğunu belirten Tiryaki, 'Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Bir önceki pikte vakarlın yüzde 80'ni 50 yaş ve üstüydü ancak şimdi tam tersine döndü. Çünkü 50 yaş ve üstünü ciddi anlamda aşıladık ve üçüncü dozları yapıldı. 50 yaş ve üstü daha iyi korunuyor, daha az hasta oluyorlar ve hastaneye daha az yatıyorlar. Şuanda 100 vakanın yaklaşık yüzde 80'ni 15 ila 45 yaş arası. Yani genç yaşa doğru döndü hastalığa yakalananlar. Bu aşılamanın ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. İleri yaşlardakilerde şuan çok fazla vaka ve hasta görmüyoruz. Ve hastanelerdeki yatışlara baktığımızda da yüzde 80'ni aşısız vakalar veya sadece birinci doz yaptırıp ikinci dozu yaptırmayan kişiler' dedi.

AŞI OLMAYAN VATANDAŞLAR TELEFONLA ARANIP İKNA EDİLİYOR

Aşı yapmayan vatandaşları telefonla arayıp ikna etmeye çalıştıklarını da belirten Tiryaki, 'Şuanda vatandaşlarımızı telefonla arayıp ikna etmeye çalışıyoruz. Aşı yaptırmayanları sistemde görebiliyoruz. Aşı yaptırmayan vatandaşlarımızı sistemde kayıtlı numaradan tek tek arayıp ikna etmeye çalışıyoruz ancak vatandaşların verdiği numaraların bazılarına ulaşamıyoruz. Ulaştığımız vatandaşları sık sorulan sorular hakkında bilgilendirme yapıp aşı konusunda ikna etmeye çalışıyoruz' dedi.

İKİNCİ DOZ AŞI ORANINI YÜZDE 80'LERE ÇIKARIRSAK KIŞI RAHAT ATLATIRIZ

Aşısını yaptırmayan vatandaşlara çağrıda bulunan Tiryaki, İkinci doz aşılama oranını yüzde 80'lere çıkarırsak bu kışı çok rahat atlatırız. Yani herhangi bir yasak ve kısıtlamaya gerek kalmadan atlatırız. Onun için bütün vatandaşlarımız gelsinler ve biran önce aşısını yaptırsınlar. Bunu bir zorlama seklinde değil, kişisel sorumluluk olarak bakarak yaptırsınlar. Çünkü aşı yapan kişiler hem kendisini hem de çevresindekileri koruyacak. İki doz aşısını yaptıran vatandaşlarımız da sadece aşıya güvenmesinler maske, mesafe ve hijyene kurallarına uymaya devam etsinler' diye konuştu.

OKULLARDA DA AŞILAMA BAŞLIYOR

Okullarda da öğrencilere aşı yapmaya başlayacaklarını belirten Tiryaki, 'Okullarda da aşılama yapmak için çalışıyoruz. 12-18 yas arası çocukların aşılanması için çalışmalara başladık. Sağ olsun velilerimiz duyarlılık gösterip onay veriyorlar ancak anne ve babasının birden e-devletten onaylaması gerekiyor. İkisi onay vermediği zaman çocuklara aşı yapamıyoruz. Ayrıca e-devletten randevuları seçerken Aile Sağlık Merkezleri veya hastane seçme yerine İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak seçmeleri lazım. Ebeveynlerimiz e-devletten bağlı bulundukları ilçe Sağlık Müdürlüğünü seçerlerse bu rakamlar okullarımız tarafından bize verilecek. Biz de bakıp hangi okulda kaç çocuk için ailesi onay vermiş ona göre okullara gidip yerinde çocuklara aşılama yapacağız. Böylece hem daha az risk almış olacağım hem de kışa hazırlıklı girme şansına sahip olacağız. Çocuklarımıza sıkıntı olmaması için vatandaşlarımızın biran önce birinci ve ikinci doz aşısını yapıp maske, mesafe ve hijyen kurarlarını uymalarını istiyoruz' dedi.

VELİLER AŞIYA GÜVENSİNLER

Velilerin aşıya güvenmelerini isteyen Tiryaki, 'Aşılamaya 15 Ocakta başladık. Yani aşılamada bir yıla yaklaştık. Aşının herhangi bir yan etkisi olsaydı mutlaka ilk 6 aydan sonra ortaya çıkardı. Biontech aşısının da başlayalı 6 ay oldu. Dünyada ise 10 aydır Biontech aşısı yapılıyor. Dolaysıyla şuana kadar aşıda yan etki olarak bildirilen çok ciddi bir şey yok' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR