İSİG’in raporu Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği konusunu bir kez daha gündeme getirdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep Şube Başkanı İbrahim Karatop, yeni bir mevzuat düzenlemesinin yapması gerektiğinin belirterek, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu konuda bir yenilik yapması gerekiyor.

Mevcut yasa ve yönetmeliklerle yapacağımız bu kadar. Ama yeni bir mevzuat düzenlemesi yapmamız gerekiyor” dedi.  Ölen işçilerin 125’nin sendikasız olmasına dikkat çeken Karatop, “Sendikal örgütlenmenin olduğu işletmelerde iş kazaları daha az oluyor. Çünkü sendika çalışanların iş güvenliği ile ilgili haklarını koruyor. Bütün işletmelerde sendikal örgütlenme olması lazım” dedi.

ŞUBAT’TA EN AZ 131 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Şubat ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. İSİG Meclisi’nin iş cinayetleri raporuna göre Şubat ayında ikisi çocuk en az 131 işçi hayatını kaybetti.

Rapora göre; 131 emekçinin 118’i ücretli (işçi ve memur), 13’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölenlerin 3’ü kadın işçi, 128’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık işkollarında gerçekleşti. İki çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Çocukların hayatlarını kaybettiği işçi cinayetleri tarım ve inşaat işkollarında gerçekleşti. Şubat ayında iki göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. İkisi de İranlı. Ölen işçilerin altısı sendikalı, 125’i sendikasız. Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, kimya, gıda, metal, madencilik, tekstil ve konaklama işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, intihar ve elektrik çarpması.

TEDBİR ALINMAZSA CİDDİ MANADA KAYIPLAR VERECEĞİZ

İSİG Meclisi’nin Şubat ayı raporunu değerlendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep Şube Başkanı İbrahim Karatop, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği konusunda kanunlar ve yönetmelikler olmasına rağmen uygulanmada yetersiz olduğunu belirterek, “Ülkemizde iş kazalarında yaşanan ölümler ve kazalar tamamen kanunların uygulanmasındaki yapılan yanlış ve eksik uygulamalardan kaynaklanıyor. Şubat ayında meydana gelen iş kazalarında 131 kişi hayatını kaybetti. Bu rakamlar sadece tespit edilebilen rakamlar. Biz bu cinayetleri önlemek ve durdurmak istiyorsak öncelikle hangi işi yaparsak yapalım bunun planını yapmamız lazım. Ülkemizde iş kazaları o kadar vahim bir noktada ki tedbir alınmazsa ciddi manada kayıplar vereceğiz ve vermeye devam ediyoruz zaten.

YENİ BİR MEVZUAT DÜZENLEMESİ YAPMAMIZ GEREKİYOR

Yeni bir mevzuat düzenlemesinin yapması gerektiğinin altını çizen Karatop, “Burada yapılması gereken iş kazalarını önleme konusunda çalışan ve profesyonelce görev tanımı yapılmış 3 kişi var. Birincisi iş güvenliği uzmanı, ikincisi iş yeri hekimi üçüncüsü diğer sağlık personeli dediğimiz kişi sahada fiilen çalışması gerekiyor. Ama kanunda böyle tanımlanmış olmasına rağmen bu işi sahada yapan sadece iş güvenliği uzmanı. Ve çalışan iş güvenliği uzmanı da 100 işletmeye bakıyor. Bu mümkün değil. Özellikle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu konuda bir yenilik yapması gerekiyor. Mevcut yasa ve yönetmeliklerle yapacağımız bu kadar. Ama yeni bir mevzuat düzenlemesi yapmamız gerekiyor. Görev tanımlamalarını doğru yapmamız lazım” dedi. 

SENDİKAL ÖRGÜTLENMENİN OLDUĞU İŞLETMELERDE İŞ KAZALARI DAHA AZ OLUYOR

Ölen işçilerin 125’nin sendikasız olmasına dikkat çeken Karatop, “Sendikal örgütlenmenin olduğu işletmelerde iş kazaları daha az oluyor. Çünkü sendika çalışanların iş güvenliği ile ilgili haklarını koruyor. Bütün işletmelerde sendikal örgütlenme olması lazım” diye konuştu. BAHRİ UÇAR