Android'de uygulamalara nasıl şifre konulur? Android'de uygulamalara nasıl şifre konulur?

Guerilla Games’in Killzone serisinden sonra şüphesiz en akılda kalıcı oyun serisine dönüşen Horizon, ilk oyunu Zero Dawn ile masaya o kadar da yeni şeyler koymuyordu ama rol yapma unsurlarıyla harmanlanan oyun süreci, ilginç karakter arka planları ve senaryo işlenişi, yapımı, çıktığı dönemin parmakla gösterilen oyunlarından biri kılıyordu. Bir devam oyunu olacağını, ilk oyunun sonundan anladığımız Horizon’ın ikinci oyunu, 2022 yılında konsola özel olarak çıksa da Sony’nin PC oyuncularını memnun eden son dönemdeki hâlleri, “yeni” oyun Horizon Forbidden West’in de RTX 4070 ekran kartlı laptop sahipleri tarafından oynanabileceğini müjdeliyordu. Beklenen gün geldi ve Forbidden West, “Complete Edition” şeklinde PC platformuna da çıktı; önceki oyuna kıyasla şekli şemaili biraz değişen (Aloy, biraz kilo mu aldın kuzum sen?) ana karakterimizle yeni maceralara atılmak için bize de gün doğdu.

Dünya’nın Dengesi ve Düzeni, Aloy’un Ellerinde

Orijinal oyuna ek olarak Burning Shores genişleme paketini de içerdiği için hikâye anlamında son derece doyurucu olan Horizon Forbidden West Complete Edition, ilk oyunun altı ay sonrasında geçiyor. Henüz ilk oyunu oynamamış olanlar için spoiler vermemek adına çok değinmeyeceğimiz sürpriz olayların ardından Aloy’un bulunduğu ortamda, dokunduğu her şeyi öldüren kırmızı sayrılık/hastalık ortaya çıkıyor. Toprağı zehirleyen, bitki örtüsünü öldüren ve dahası insanlığı da tehdit eden kırmızı sayrılığı durdurmanın ise bir yolu bulunamıyor. Bunun üzerine kahramanımız Aloy, oyuna da adını veren “Yasak Batı”ya yolculuğa girişiyor. Tabii bu yolculuk o kadar da kolay ve sorunsuz olmuyor. Dostları Varl ve Erend’i yanına alsa da Aloy, bir dizi tehdit ve tehlikeyle yüz yüze geliyor. Dahası, Yasak Batı, ilk oyundaki gibi karada oradan oraya koştuğumuz, tırmandığımız bir bölgeden ziyade su altı maceraları yaşamamız gereken, gerektiği zaman yükseklere hızlıca tırmanmamız da icap eden bir yeryüzü sunuyor.

Horizon Forbidden West™ Complete Edition | Launch Trailer

İlk oyundan farklı olan yalnızca bulunduğumuz ortamın değişikliği ve kendine has biyoçeşitliliği değil aynı zamanda oyunda kullandığımız araçlarda da birtakım yenilikler bulunuyor. Her ne kadar “son model” hayvan robotlarla kapışıyor olsak da silahlarımız yine mızrak, yay ve benzeri ilkel araçlar ama neyse ki artık bize özgürlük kazandıran ipli kanca gibi gereçlerimiz de envanterimizde yer alıyor. Daha önce Doom Eternal gibi pek çok oyunda türlü çeşitli cambazlıklar yapabilmemize olanak veren ipli kanca, Aloy’un çok dik yerlere dilediği gibi tırmanabilmesine, düşmanlardan anlık olarak kaçınabilmesine imkân sağlıyor. Tabii çok yüksek alanlara tırmandıktan sonra aşağı inmek için kara kara düşünmemizi istemeyen geliştirici ekip, hem hareket süreçlerinde hem de yüksekten inerken değerlendirebileceğimiz Kalkan Kanadı mekanizmasını oyuna ekliyor. Oyunun kendine has dokusuyla son derece uyumlu olan holografik yapılı kanat, oyunun, erken tanıtım videolarında da en dikkat çekici unsurlardan biriydi.

Horizon Forbidden West’i Gören Pek Çok Bilgisayar Emekliliğini İstedi Bile

Guerilla Games tarafından geliştirilmiş olsa da oyunun RTX 4070 laptop çeşitlerinde de çalışabilmesi için PC portunu Nixxes’in üstlendiği Horizon Forbidden West Complete Edition, grafik konusunda hiç şakası olmadığını hemen her sahnesinde gösteriyor. İlk oyunun yanı sıra Hideo Kojima’nın meşhur Death Stranding’inin de kullandığı Decima oyun motorunun güncellenmiş sürümüyle hazırlanan yapım, maalesef kendisine “oyun bilgisayarı” diyen birçok bilgisayarın, oyunun daha ilk saniyelerinde havlu atıp emekliliklerini istemelerine neden olacak kadar etkileyici grafiklerle geliyor. Hatta öyle ki oyunun PC portu, PlayStation 5 sürümüne kıyasla çok daha fazla detay ve yenilik barındırıyor. En basitinden, LOD olarak nitelendirilen detay seviyesi, PC portunda konsol sürümüne göre hayli yüksek düzeyde kalıyor. Ayrıca oyun, orta-üst sınıf GeForce RTX 20-30 serisi ekran kartı bulunan bilgisayarlarda akıcı çalışıyor fakat asıl teknik olanaklar, RTX 4070 laptop ve diğer GeForce RTX 40 serisi ekran kartlı oyun bilgisayarlarında değerlendirilebiliyor. Oyunda bulunan DLSS 3, yapımı normalden daha yüksek kare/saniye değerlerinde ve herhangi bir görsel fedakarlıkta bulunmadan tecrübe edebilmenizi sağlıyor. Bu aşamada aklınıza oyunun hangi düzeyde VRAM (grafik belleği) tükettiği geliyor olabilir. Nixxes bu konuda da ustalığını konuşturuyor ve optimum VRAM yönetimi için Nixxes’in özel sistemi, doku kalitesinden taviz vermek yerine doku verilerini, doğrudan doğruya sistem belleğinden çekiyor. Bu sayede doku kalitesi daima yüksek seyrederken siz, ekranda herhangi bir sıra dışı durum tespit etmeden oyununuza devam edebiliyorsunuz. Nixxes’in bu etkileyici çözümünü, diğer konsoldan PC’ye port gerçekleştiren ekiplerin de kullanması harika olurdu.

Horizon Forbidden West™ Complete Edition | 4K NVIDIA DLSS 3 Comparison

Çok nadir birkaç oyunda kullanılan DirectStorage teknolojisinden yararlanan Forbidden West’in yükleme hızları, bu sayede asgari düzeyde kalıyor. Bilgisayarlardaki işlemcilere çok fazla yük bindirmeyen yapım, yine de güncel sayılabilecek bir CPU ile iyi geçiniyor. Bunların yanında yapımın PC sürümünde ultra geniş ekranlı monitörler için çözünürlük seçeneklerinin de bulunduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Hem “kas gücü” hem de derin öğrenme tabanlı sistemleriyle bu oyunu akıcı şekilde çalıştıran RTX 4070 laptop modelleri, ultra geniş monitörlerde apayrı bir oyun deneyimi yaşamanıza ortam hazırlıyor.

Siz de standart oyun bilgisayarlarını eritmeye hazırlanan ama “canavar” gibi oyun bilgisayarlarını kolay kolay dize getiremeyen Horizon Forbidden West’i, yüksek çözünürlükte ve akıcı şekilde oynamayı düşünüyorsanız, Monster’ın Tulpar ve Semruk ailesindeki canavarlarıyla tanışmalısınız. Gereksinimlerinize yanıt veren oyun bilgisayarını, en uygun RTX 4070 laptop fiyatları üzerinden edinebilir, Monster’ın satın alım esnasında donanım özelleştirmesi ve ömür boyu ücretsiz bakım garantisi olanaklarından da yararlanabilirsiniz.

Horizon Forbidden West Complete Edition - Features Trailer | PC Game

Editör: Mehmet FENER