İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 14. günü iftar menüsü burada.

KABAK ÇORBASI TARİFİ

Kabak Çorbasi

Kabak çorbası, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, besleyici ve lezzetli bir seçenektir. İşte size iki farklı kabak çorbası tarifi:

Malzemeler:

  • 2 adet yeşil kabak
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 su bardağı süt
  • 4 su bardağı su
  • Bir tutam dereotu
  • Pul biber (karabiber, nane)

Yapılışı:

  • Tereyağı ve zeytinyağını tencereye alın, unu ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Sütü yavaş yavaş ekleyin ve topaklanmamasına dikkat edin.
  • Suyu da ekleyin ve kaynamaya başlayana kadar karıştırın.
  • İnce doğranmış kabakları ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin.
  • El blenderı ile pürüzsüz hale getirin.
  • Baharatları ve dereotunu ekleyip karıştırın.
  • Üzerine kızdırılmış tereyağında pul biber serpin ve servis edin.

KAĞIT KEBABI TARİFİ

Kağit Kebabi

Kağıt Kebabı: Adını duyduğunuzda bile ağız sulandıran, lezzetiyle sofraları şenlendiren bir Türk mutfağı klasiği. İşte size, kağıt kebabının nasıl hazırlandığını anlatan bir özgün tarif!

Malzemeler:

  • 600 gram kuşbaşı dana eti (kuzu eti de kullanabilirsiniz)
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet domates
  • 1 su bardağı bezelye (ben konserve bezelye kullandım)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağın kadar sıvı yağ
  • Bir kase arpacık soğan (20 tane kadar)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Tuz

Hazırlanışı:

  • Etleri Soteleyin: Sıvı yağı tencerede kızdırın. Soyup temizlediğiniz arpacık soğanları ve kuşbaşı doğranmış etleri tencereye alın. Tencerenin kapağını kapatabilirsiniz. Etler suyunu saldıktan sonra salçayı ve 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Güzelce karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve etler yumuşayana kadar yaklaşık 8-9 dakika pişirin.
  • Sebzeleri Ekleyin: Patatesleri ve kabuğu soyulmuş domatesleri küp küp doğrayın, havuçları da minik küpler halinde doğrayın. Yumuşamış etlere patates, domates ve havuç ekleyerek karıştırın. Sebzeler yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye devam edin.
  • Son Dokunuşlar: Patates yumuşamaya başladığında yıkayıp suyunu süzdüğünüz bezelyeyi, karabiber, kekik ve tuzu ekleyip 3-4 dakika daha kaynatın. Yemeği ocaktan alın.
  • Kağıtlara Sarın: Yaklaşık 30 cm x 30 cm boyutundaki yağlı kağıtlara birer kişilik porsiyonlar koyarak, fotoğraftaki gibi katlayın. Önce uzun kenarları üst üste getirin, ardından kenarları katlayın. Kat yerleri alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin.
  • Fırında Pişirin: 190 derecede ısıttığınız fırında 20-25 dakika kadar tutun. Afiyet olsun!
  • Bu nefis kağıt kebabını, yanına bulgur pilavı veya pirinç pilavıyla servis edebilirsiniz. Üzerine bir marul salatası ekleyerek tam bir lezzet şöleni yaratın.

MISIRLI PİLAV TARİFİ

Misirli Pi̇lav

Mısırlı pilav, hem pratik hem de lezzetli bir yan yemektir. İşte bu nefis pilavın tarifi:

Malzemeler:

  1. 2 su bardağı pirinç
  2. Yarım çay bardağı sıvı yağ
  3. Yarım kaşık tereyağı
  4. 1 su bardağı konserve mısır tanesi
  5. 3 su bardağı sıcak su
  6. 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Pirinci bir kaseye alın ve tuzlu ılık suda biraz ıslatın. Bu, pirincin nişastasından arınmasına yardımcı olacaktır.

  • Bir pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağı alın. Tereyağının erimesini bekleyin.
  • Islattığınız pirinci süzerek yıkayın ve tencereye ekleyin. Güzelce kavurun.
  • Mısırı ilave edin ve karıştırarak kavurmaya devam edin.
  • Sıcak su ve tuzu ekleyin, karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
  • İki su bardağı pirince üç bardak sıcak su yeterli olacaktır. Ancak pirincinizin cinsine göre su miktarını ayarlayabilirsiniz.
  • Pilav kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Suyunu iyice çeken pilavın altını kapatın ve üzerine kağıt havlu örterek 10 dakika kadar demlenmeye bırakın.
  • Pilavı karıştırın ve yemeklerinizin yanında servis edin.
  • Bu mısırlı pilav, hem hafif hem de doyurucu bir seçenek olacaktır.

MARUL SALATASI TARİFİ

Marul Salatasi

Marul salatası, hafif ve ferahlatıcı bir seçenek olup sofralarımızı renklendiren lezzetli bir salatadır. İşte pratik ve nefis marul salatası tarifi:

Malzemeler:

  • 7-8 yaprak kıvırcık marul
  • Çeyrek kırmızı lahana
  • 2 adet domates
  • Yarım limon suyu
  • 1 adet turp
  • 1 adet havuç
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Yapılışı:

  • Öncelikle havucun kabuğunu soyun ve rendeleyin.
  • Turpun kabuğunu da ince bir şekilde soyarak ikiye bölelim ve rendeleyin.
  • Marul ve kırmızı lahanayı ince ince doğrayın.
  • Domatesleri küp küp doğrayın ve tüm sebzeleri derin bir kaseye alın.
  • Sos için zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu bir kasede karıştırın.
  • Hazırladığınız sosu sebzelerin üzerine ekleyin ve güzelce karıştırın.
  • Salatayı servis tabağına alın ve limon dilimleriyle süsleyerek servis edin.

AVOKADO MEZESİ TARİFİ

Avokado Mezesi̇

Avokado, özgün kremamsı dokusu ve zengin besin içeriğiyle öne çıkan bir meyvedir. Bu meyve, birçok farklı lezzet profiline uyum sağlamak için kullanılabilir. Avokado mezesi, özellikle sağlıklı bir atıştırmalık veya partide paylaşılan bir lezzet olarak tercih edilebilir.

Malzemeler:

  • 2 adet olgun avokado
  • Yarım limonun suyu
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • Tuz ve karabiber
  • Bir tutam taze kişniş veya maydanoz (isteğe bağlı)
  • Zeytinyağı (servis için)

Yapılışı:

  • Olgun avokadoları ortadan kesin, çekirdeklerini çıkarın ve iç kısmını bir kaseye alın.
  • Çatal veya kaşık yardımıyla avokadoyu ezin. Homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
  • Limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberi ekleyin. İsteğe bağlı olarak taze kişniş veya maydanozu da ekleyebilirsiniz.
  • Malzemeleri iyice karıştırın ve lezzet kontrolü yaparak gerekirse tuz veya limon ekleyin.
  • Servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı gezdirerek sunum yapın.

KEDİDİLLİ CHEESECAKE TARİFİ

Kedi̇di̇lli̇ Cheesecake

Kedidilli Cheesecake, lezzetli bir peynirli tatlı olan cheesecake’in kedidilli bisküvileriyle harmanlanmış bir versiyonudur. Bu tatlı, hem göz alıcı görünümü hem de lezzetiyle sofralarınıza renk katacak. İşte, kedidilli cheesecake tarifinin detayları:

Malzemeler:

  • 12 adet kakaolu kedidili bisküvi
  • 1 paket labne peyniri
  • 2 yemek kaşığı sulandırılmış granül kahve
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı dondurulmuş vişne

Yapılışı:

  • Fırını 160 dereceye ısıtın.
  • Isıya dayanıklı bir borcama kedidillerini dizin.
  • Bir kasede labne peyniri, toz şeker ve diğer malzemeleri çırpma teliyle iyice karıştırın.
  • Karışımın yarısını kedidillerinin üzerine dökün ve bir kat daha kedidili dizin.
  • Kalan karışımı üzerine dökün.
  • Fırında 30-35 dakika pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz bıçakla borcamın kenarlarına hafif çizikler atarak cheesecake’in çatlamasını engelleyin.
  • Cheesecake’i 8 saat boyunca buzdolabında dinlendirin.
  • Üzerine dondurulmuş vişneleri ekleyip servis edin.
Muhabir: Mehmet Fener