İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 4. günü iftar menüsü burada.

SICAK YOĞURTLU DÖVME ÇORBASI

 Sicak Yoğurtlu Dövme Çorbasi

Yoğurtlu Dövme Çorbası, doyuruculuğu yüksek ve besleyici bir çorba türüdür. İşte bu nefis çorbanın tarifi:

Malzemeler:

1 su bardağı aşurelik buğday (bir gün önceden ıslatılmış) (dövme)

1,5 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)

2 yemek kaşığı tereyağı

1,5 çay kaşığı tuz

8 su bardağı sıcak su

Terbiyesi İçin:

1 su bardağı yoğurt

1 yemek kaşığı (tepeleme) un

1 adet yumurta sarısı

Üzeri İçin:

1 yemek kaşığı tereyağı

2 tatlı kaşığı nane

Yapılışı:

Önceden ıslatılmış aşurelik buğdayı ve nohutu ayrı tencerelerde üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Ardından süzün.

Tencereye haşlanmış dövme buğday ve nohutu alın. Üzerine sıcak suyu ve tuzu ilave edin.

Terbiyesi için yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip karıştırın. Çorbanın sıcak suyundan birkaç kepçe terbiyesine ekleyin ve kesilmemesi için hızlıca karıştırın.

Ardından tüm terbiyeyi çorbaya yavaş yavaş ekleyin. Ara ara karıştırarak çorbayı kaynamaya bırakın.

Üzeri için tereyağı ve nane kızdırın. Çorbası servis kasesine alın ve üzerine sosunu gezdirin.

TAVUKLU ANTEP FISTIKLI İÇ PİLAV

 Tavuklu Antep Fistikli İç Pi̇lav

Antep Fıstıklı İç Pilav, lezzetli ve doyurucu bir yemektir. İşte bu nefis pilavın tarifi:

Malzemeler:

3 su bardağı pirinç

4 – 4,5 su bardağı su

4 çay kaşığı tuz

1 su bardağı antep fıstığı

1 su bardağı kuş üzümü (tercihen)

1 çay kaşığı zerdeçal (tercihen)

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:

İlk olarak pirinci güzelce yıkayıp kaynar suda bekletin.

Bir pilav tenceresinde tereyağı ve sıvı yağı birlikte eritin.

Ardından antep fıstığını biraz kavurun ve kuş üzümünü ekleyin.

Beklettiğiniz pirinci süzdükten sonra tencereye alın.

Zerdeçalı, biberi ve tuzunu ilave edin.

Son olarak yaklaşık 4,5 su bardağı sıcak suyu da ekleyip 1-2 kere karıştırarak pişirin.

Suyunu çektikten sonra altını en kısıkta bırakın ve tencerenin üzerine havlu peçete örtün, kapağını öyle kapatın.

5 dakika sonra altını kapatıp dinlendirin.

NAR EKŞİLİ KARAMELİZE SOĞAN MEZESİ

 Nar Ekşi̇li̇ Karameli̇ze Soğan Mezesi̇

Nar Ekşili Karamelize Soğan Mezesi tarifi, soğanın tatlı ve ekşi lezzetini bir araya getiren nefis bir seçenektir. İster kızarmış ekmekle, ister bazlama ile servis edebilirsiniz. İşte tarif:

Malzemeler:

5 adet kuru soğan

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz şeker

2 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı nar ekşisi

2 yemek kaşığı su

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1/2 çay kaşığı kimyon

1/2 çay kaşığı karabiber

4 yemek kaşığı süzme yoğurt

Üzeri için: 1 tutam maydanoz

Yapılışı:

Soğanların kabuklarını ayıklayıp bıçakla dörde bölün. Soğanların katmanlarını ayırın.

Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve soğanları ekleyip kavurun. Soğanlar yumuşamaya başladığında şekeri ekleyin ve karamelize olana kadar kavurmaya devam edin.

Karamelize olan soğanları su ekleyip 1-2 dakika daha pişirin.

Soğanları bir kaba alın ve nar ekşisini, baharatları ekleyip karıştırın.

Süzme yoğurdun üzerine karamelize soğanı dökün ve maydanozla süsleyerek servis yapın.

MAYONEZLİ FESLEĞENLİ YEŞİL SALATA

 Mayonezli̇ Fesleğenli̇ Yeşi̇l Salata

İftar sofralarınıza sağlık dolu bir dokunuş katmak için Mayonezli Fesleğenli Yeşil Salata deneyebilirsiniz. İşte, nefis Mayonezli Fesleğenli Yeşil Salata tarifi:

Malzemeler:

2 orta boy patates

2 orta boy havuç

4-5 adet salatalık turşusu

Mayonez

Yapılışı:

Patatesleri ve havuçları tencerede haşlayın.

Haşlandıktan sonra patates, havuç ve turşuyu ufak ufak doğrayın.

Mayonez ile karıştırıp servis edin.

KAVONOZDA KEK

 Kavonozda Kek

İftar tatlısı olarak pratik ve lezzetli bir tatlı Kavanozda Kek tercih edebilirsiniz. İşte, Kavanozda Kek tarifi:

Malzemeler:

3 yumurta

1 su bardağı şeker

¾ su bardağı sıvı yağ (bir yarım + bir çeyrek)

1 paket vanilya ve kabartma tozu

1 su bardağı maden suyu (sade ya da meyveli)

Aldığı kadar un

1 tatlı kaşığı kakao (en son kullanacaksınız)

Temiz ve kuru birkaç tane kavanoz

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri iyice çırpın.

Sıvı yağ, maden suyu, vanilya, kabartma tozu ve yavaş yavaş unu ekleyerek hamuru hazırlayın. Kıvamı normal kek hamuru gibi olmalıdır.

Kavanozları tereyağı ile yağlayın.

İçlerine yarısına gelecek kadar kek hamuru koyun.

Kek hamurunun 1 su bardağı kadarını ayırın ve içine kakao ekleyip kakaolu kısmı beyaz kısma dağıtın.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kekleri pişirin. Kekleriniz 2 katına çıkacaktır.

Üzerini dilediğiniz gibi çikolata sos, muhallebi veya krema ile süsleyerek servis edin. Not: Kavanozların camı biraz kalın bir yapıda olsun.

Kekiniz henüz sıcaklığını kaybetmemişken metal bir kapak ile kapatıp saklarsanız uzun süre tazeliğini korur.

Muhabir: MEHMET FENER