EN BÜYÜK SORUN TARIMSAL ÜRETİM YAPMAK

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, son zamanlarda en büyük sorunun tarımsal üretim yapmak olduğuna dikkat çekerken, sürdürülebilir tarımsal üretim yapmanın yolunun sulu tarımdan geçtiğinin altını çizdi.

İÇME SUYU SIKINTISI ÇEKİLİYOR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Şahinbey ilçesinde iklim değişikliği nedeniyle kuru tarımın çok riskli olduğunu dile getiren Çolak, “Çok yerinde bir söz olduğu için tarımsal üretime üstü açık fabrika tabirini devamlı kullanıyoruz. Üretimin sürdürülebilir olması için sulu tarım yapılması önem kazanıyor. İlçemizdeki köylerde tarımsal sulama ihtiyacının haricinde içme suyu sıkıntısı çekiliyor. Köylerimize merkezden tankerlerle içme suyu taşınıyor” ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatlarında düşüş sürüyor: Akaryakıta indirim gelecek mi? Petrol fiyatlarında düşüş sürüyor: Akaryakıta indirim gelecek mi?

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMSAL ÜRETİM YAPMANIN YOLU SULU TARIMDAN GEÇİYOR

Başkan Çolak, “Şahinbey ilçemiz metropol büyükşehirle iç içe olması nedeniyle tarımsal ürünlerin pazarlanması toplumun ihtiyacını karşılaması üretici ve tüketici açısından önem arz ediyor. Sürdürülebilir tarımsal üretim yapmanın yolu sulu tarımdan geçiyor. İlçemizde iki adet sulama göleti bulunuyor. Burç Göleti 5 köyün arazisinden geçtiği halde suladığı alan 150-200 dekar alan. Hacıaslan Göleti 7 köyün arazisinden geçiyor. Bunların 4 adedi Şahinbey 3 adedi ise Kilis’e bağlı. Toplam sulanan arazi miktarı 2-3 bin dekar arasındadır ve her iki göletin sulaması cazibeli olarak yapılıyor. Pompaj sistemi olduğu takdirde sulanan sahanın 3 katını sulayacağı hesaplanıyor” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLERİMİZ BİREYSEL SULAMA İLE ÜRETİM YAPMAYA ÇALIŞIYOR

“Çiftçilerimiz bireysel sulama ile üretim yapmaya çalışıyor” diyen Çolak, “Bireysel sulamada en büyük maliyet enerji bedelinin yüksek olması çiftçilerimizin daha fazla üretmesini sağlamak için sulamada kullanılan enerji indirimli fiyatla verilmelidir veya alternatif enerji kaynağı güneş enerjisi için tatminkar destek sağlanmalı” açıklamasını yaptı.

ÜRETİCİ PAZARLARINA ERİŞİM İMKANLARI SAĞLANMALI

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şöyle tamamladı: “Üreticilerimizin çalışma isteği ve arzusu olmasına rağmen maddi olumsuzluklar nedeniyle üretim alanını artıramamaktadır .Üreticinin ve tüketicinin  birlikte faydalanacağı tarımsal ürünlerin üretilmesi için üreticiye azami maddi destek verilmeli tüketiciye üreticinin ürettiği ürüne aracısız ulaşması için üretici pazarlarına erişim imkanları sağlanmalı.”

Muhabir: BAHRİ UÇAR