Gaziantep Havalimanı'nda hizmete hazır durumda olan bu radar, Türk hava sahasındaki yoğun hava trafiğini emniyetli bir şekilde yönetmeyi hedefliyor.

MİLLİ GÖZETİM RADARI (MGR) NEDİR?

Uraloğlu'nun yaptığı yazılı açıklamada, stratejik konumu ile hava araçlarını tespit ederek hizmet verecek olan MGR'nin, Türk hava sahasındaki hava trafiğini emniyetli ve güvenli bir şekilde idame ettiren hava trafik kontrolörlerinin kullandığı hava trafik yönetimi yazılımlarına başarıyla entegre edileceği belirtildi. MGR, Türkiye'nin havacılık alanındaki yerli ve milli üretim hamlesine önemli bir katkı sunuyor.

SAHA KABULÜ VE PERFORMANS

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK işbirliğiyle tamamen yerli imkanlarla geliştirilen MGR'nin saha kabulü Gaziantep Havalimanı'nda başarıyla tamamlandı. Birincil Gözetim Radarı (PSR) ve İkincil Gözetim Radarı (SSR Mode-S) sistemlerinden oluşan MGR, 112 kilometrelik (60NM) bir menzile sahip PSR Sistemi ve 370 kilometrelik (200NM) bir menzile sahip SSR Mode-S Sistemi ile Türk hava sahasını 7 gün 24 saat izleyecek.

HAVA TRAFİĞİNİN YÖNETİMİ

MGR'nin hizmete girmesiyle birlikte Gaziantep Havalimanı'nın yaklaşma trafiğine hizmet vereceği gibi, 370 kilometre içinde yer alan saha kontrol (en-route) trafiğini de yönetecek. Bakan Uraloğlu, bu başarıyla Türkiye'nin hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir aşama kaydettiğini ifade etti.

TikTok CEO’su Shou: Hiçbir Yere Gitmiyoruz TikTok CEO’su Shou: Hiçbir Yere Gitmiyoruz

MİLLİ GÖZETİM RADARININ GELECEĞİ

Bakan Uraloğlu, program dahilinde farklı bölgelere de kurulacak olan MGR sistemiyle 1 milyon kilometrekarelik Türk hava sahasının tamamının milli ve yerli imkanlarla izlenebileceğini vurgulayarak, Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü'nün (EUROCONTROL) tavsiyelerine uygun olarak tasarlanan MGR'nin Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu'nun (ICAO) standartlarını karşıladığını belirtti. Türkiye'nin havacılık alanındaki yerli ve milli üretim hamlesine önemli bir katkı sağlayan MGR, hava trafiğinin emniyetli ve güvenli bir şekilde yönetilmesine büyük katkı sağlayacak.

Kaynak: AA