e-Arşiv Fatura da bu dijitalleşme sürecinin önemli parçaları arasında bulunur. e-Fatura sisteminden farklı olarak e-Arşiv Fatura, e-Fatura mükellefi olmayanlara kesilen faturaları kapsar. Örneğin, internet üzerinden bir ürün satışı e-Fatura mükellefi olmayan birine yapıldığında e-Arşiv Fatura kesilir. e-Arşiv Fatura, fiziksel fatura gereksinimini ortadan kaldırarak süreçlerin dijital bir şekilde yürütülmesini mümkün hale getirir. Böylece ticaret daha çevre dostu bir şekilde yürütülebilir.

e-Arşiv Fatura, aynı zamanda kesilen faturaların Gelir İdaresi Başkanlığının istediği standartlara göre olmasını mümkün hale getirir. Türkiye’de her gelir elde eden kişi ya da kurum vergi ödemelidir ve e-Arşiv Fatura, bu vergi sürecinin daha şeffaf ve doğru bir biçimde yürütülmesini mümkün hale getirir. e-Arşiv Fatura, bazı programlar aracılığıyla kesilebildiği gibi Gelir İdaresi Başkanlığının portalından da kesilebilir. Bununla beraber e-Arşiv Fatura programları süreçleri entegratörler aracılığıyla farklı sistemlere bağlayabildiği için çoğu kişi tarafından tercih edilir.

e-Arşiv Fatura Zorunluluğu

e-Arşiv Faturaya geçiş her ne kadar gönüllü olarak da gerçekleştirilebilse de bazı durumlarda e-Arşiv Fatura zorunlu hale getirilmiştir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek e-Arşiv Faturaya geçmek zorunda olanların kimler olduğunu öğrenebilirsiniz.

·         e-Fatura mükellefi olanların e-Arşiv Fatura sistemine geçmesi zorunludur.

·         Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan kişilere düzenlediğiniz faturalar 5.000 TL’yi aşıyorsa dijital sisteme geçiş yapmalısınız.

·         Vergi mükellefi olan kişilere 2024 yılında 6.900 TL ya da üzerindeki tutarlar için fatura kesiyorsanız da e-Arşiv Fatura sistemine geçiş yapmalısınız.

·         İnternet üzerinden ilan yayınlayan ya da hizmet satanlara aracılık eden firmaların da e-Arşiv Faturaya geçmesi zorunludur.

e-Arşiv Fatura Kullanmanın Avantajları

Her ne kadar e-Arşiv Faturaya geçiş zorunlu tutulsa da sistem kullanıcılarına birçok avantaj sunar. Genel olarak e-Arşiv Fatura avantajları şu şekildedir:

·         Bütün faturalarınızı internet üzerinden takip edebilir, ihtiyaç duyduğunuz durumlarda rahat bir şekilde bulabilirsiniz.

·         Belgelerinizi düzenli bir şekilde saklayarak vergi zamanlarında beyannamelerinizi daha kolay bir biçimde verebilirsiniz.

·         e-Arşiv Fatura, kağıda fatura basmayı ortadan kaldırdığı için kağıt masraflarını azaltır.

·         Fatura gönderme süreçlerini e-Arşiv Fatura sayesinde kolaylıkla yürütebilirsiniz.

İçişleri Bakanlığı'nda Koruma Aracı Ve Polis Sayısı Azaltıldı İçişleri Bakanlığı'nda Koruma Aracı Ve Polis Sayısı Azaltıldı

·         Logo gibi e-Arşiv Fatura programları diğer iş programlarıyla kolaylıkla entegre edilebilir.

e-Arşiv Faturaya geçtikten sonra sistemin sunduğu avantajlardan yararlanabilir, işletmenizi dijital olarak dönüştürmeye başlayabilirsiniz

Editör: Mehmet FENER