Faiz artışlarının süreceğinin sinyalini veren Mali Müşavir Eren Ovayolu, “Nakit para akışının azalması piyasaları alt üst ederken aynı zamanda işletmeleri de çıkmaza soktu” tespitini yaptı.  Merkez Bankası, 2023 yılının Haziran ayında 27 ay sonra ilk defa faiz artırımına gitmiş, 650 baz puan artışla faiz yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarılmıştı. Temmuz ayında da 250 baz puan artışla yüzde 15’ten yüzde 17’e yükseltilen faiz, ağustos ayında ise 750 baz puan artışla yüzde 25 seviyelerine çıkarılmıştı.

Para Politikaları Kurulu, Eylül ayında yaptığı toplantıda faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25'ten yüzde 30'a, Ekim ayındaki toplantıda yüzde 30'dan yüzde 35'e Kasım ayındaki toplantıda yüzde 35'ten yüzde 40'a, Aralık ayında 250 baz puan artışla yüzde 42,5, Ocak ayında yine 250 baz puan artışla yüzde 42,5'ten yüzde 45 seviyesine çıkarmıştı. Şubat ayında yapılan toplantıda faiz sabit tutulurken, mart ayında ise 500 baz puan artırarak yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltilmişti. 

İFLASLAR VE KEPENEK KAPATMALAR SÜRECEK
Faizin ekonomiye müdahale için kullanılmaması uyarısında bulunan Ovayolu, “Faiz, para politikasını yöneten araçlardan sadece biridir. Bunun için faiz kullanılıyor. Ancak faiz artırmak piyasada olumsuz sonuçlara neden oluyor. Faizlerin asansör gibi inip-çıkması piyasaları alt üst etti. Şu anda piyasa da nakit para akışının olmaması beraberinde iflaslara da yol açıyor. İflaslar ve kepenk indirmeler sürecek” sinyalini verdi. 

Türk Savunma Sanayi Devi Halka Arz Oluyor: 58 Milyon Lot Dağıtacak Türk Savunma Sanayi Devi Halka Arz Oluyor: 58 Milyon Lot Dağıtacak

TİCARET DURMA NOKTASINA GELECEK
Ovayolu, “TL’nin yükselmesi için yükseltilen faizler bir taraftan yapıcı olurken diğer taraftan ise yıkımlara neden olmakta. Bu yıkımlar piyasaların kitlenmesine, nakit akışının azalmasın, ticaretin durmasına ve istihdamın azalmasına neden oluyor. Para politikaları bilimsel bir şekilde yönetilmiyor. Faiz düşürüldüğünde hem enflasyon hem de döviz yükselmeye başlamıştı. Faiz arttırıldığında enflasyon ve dövizin düşmeyeceğini deklare ettik. Faizin yanı sıra adalet, eğitim, ülkenin ekonomi durumu dövizi dolaylı ve doğrudan etkiliyor” ifadelerini kullandı. 

FİYAT İSTİKRARI SAĞLANMALI
Faizlerin yüzde 55 seviyelerine çıkacağını öngören Mali Müşavir Ovayolu, “Faizler yüzde 55’e çıkarıldığında daha zorlu günler bizleri bekliyor olacak. Piyasada az olan TL sıkıntısı daha da büyüyecek. Nakit akışı daha da zayıflayacak. İşletmeler çarklarını daha zor döndürecek. Ekonominin düzelmesi faiz ile olacak bir iş değil. Dolayısıyla muhakkak fiyat istikrarının sağlanması, faizlerin düşürülmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi