Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) kapsamında Türkiye'nin en büyük AB arı sütü üretim projesinin protokolünü imzalayan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Koca, 'Proje sonucunda Gaziantep'te üretilecek arı sütüyle Türkiye'nin arı sütü üretimi ikiye katlanacak' dedi.

GAZİANTEP'TE ARICILIK SEKTÖRÜNE ÇAĞ ATLATACAK PROJE

Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği, Gaziantep'te arıcılık sektörüne çağ atlatacak bir projeye imza attı. Gaziantep'te uygulanacak projeyle Türkiye'nin arı sütü üretimi ikiye katlanacak. Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) kapsamında Türkiye'nin en büyük AB arı sütü üretim projesinin protokolünü imzalayan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Koca, 'Proje sonucunda Gaziantep'te üretilecek arı sütüyle Türkiye'nin arı sütü üretimi ikiye katlanacak' dedi.

PROJE HAZİRANDA BAŞLIYOR

Gaziantep'te uygulanacak olan, Türkiye'nin en büyük AB arı sütü üretim projesinin protokolünü imzaladıklarını belirten Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Koca, 'Gaziantep'te uygulanacak olan, Türkiye'nin en büyük, AB arı sütü üretim projesinin protokolünü imzaladık. 2.5 yıl önce proje için başvurmuştuk. Tabi bu sürede pandemi ve diğer afetlerden dolayı biraz gecikmeler oldu. Gaziantep'te arıcılık oldukça gelişti ve iyi bir seviyeye geldi. Gaziantep'te artık alternatif arı ürünleri (arı sütü, polen, propolis, arı ekmeği, arı zehiri) de üretmek gerekiyor. Ülkemiz arı sütünün yüzde 90'nı yurt dışından ithal ediyor. Kovan bakımından dünyada ikinci sıradayken arı sütünü yüzde 90 ithal etmek elbette üzücü bir durum. Tükettiğimi arı sütünü daha fazla üretmemiz gerekiyor. Bunun için de Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) Hibe programına başvurduk. 8 Mayısta protokolünü imzaladık. İnşallah projemiz 1-15 Haziran arasında hayata geçecek. Projemizde 19-25 yaş arası 250 kişiye arı sütü eğitimi vereceğiz. Arı sütü eğitiminde üniversitelerden hocalarımız ders verecek. Gaziantep merkez, İslahiye, Araban ve Nizip'te eğitim vererek gençlerimize arı sütü üretimini öğreteceğiz. Bu projemizle beraber inşallah arı sütü üretimimiz artacak' dedi.

YAKLAŞIK 7 MİLYON TL'LİK PROJE

12 ay sürecek projenin maliyetinin yaklaşık 7 milyon TL olduğunu belirten Koca, 'Projemizin süresi 12 ay. Projenin bütçesi de 306 bin 500 Euro. Yaklaşık 7 milyon TL civarında. Bütçenin yüzde 90'nı AB karşılıyor, yüzde 10'u da birlik olarak karşılıyoruz' dedi.

PROJE İLE ARICILIĞA OLAN RAĞBETİ ARTIRACAK

Tamamen Gaziantep sınırları içerisinde uygulanacak proje ile arıcılığa olan rağbetin artacağına dikkat çeken Koca, 'Eğitimler ortalama bir ay sürecek. Uygulamalı eğitimler olacak. Yurt içi ve yurt dışı gezileri olacak. Proje tamamen Gaziantep sınırları içerisinde uygulanacak ve proje sayesinde arıcılığa olan rağbeti de artıracak' dedi.

ARI SÜTÜ ÜRETİMİ İKİYE KATLANACAK

Proje ile Türkiye'nin arı sütü üretiminin ikiye katlanacağını belirten Koca, 'Projemizde yüzde 100 başarı hedefliyoruz. Projemizde yüzde 50 civarında başarı sağladığımız takdirde bile Türkiye'nin arı sütü üretimini ikiye katlayacak. Ve bu arı sütü Gaziantep'te üretilmiş olacak' dedi.

GENÇ ÜRETİCİLER ÇOK GÜZEL BİR GELİR ELDE EDECEK

Projenin en önemli yanının gençlere yönelik olduğunu vurgulayan Koca, 'Projenin diğer önemli yanı da gençlere yönelik olmasıdır. Ayrıca genç üreticilerimiz 100 kovan arıyla üretim yaptığı takdirde çok güzel bir gelir elde edecek. 100 kovandan en az 100 kg arı sütü üretimi hedefliyoruz. Dolaysıyla 100 kg arı sütü üretimi gerçekleştiren bir üreticimiz de yıllık 1 milyon TL civarında gelir elde etmiş olacak' dedi.

PROJEYE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Gaziantep'te uygulanacak olan Türkiye'nin en büyük AB arı sütü üretim projesinin protokolünü imzaladıklarını dile getiren Koca, 'Gaziantep için çok güzel bir proje. İlimize, arıcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Desteklerinden dolayı; Önceki Dönem Adalet Bakanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, Gaziantep Büyük Şehir Belediye Başkanı Fatma Sahin, GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Meclis üyelerine, TAB Başkanı Ziya Şahin'e Gaziantep arıcılarımız adına teşekkür ediyorum' dedi.

BAHRİ UÇAR