1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla C sınıfı iş güvenliği uzmanları sadece az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine hizmet verebilecek. Tehlikeli sınıftaki işyerlerine hizmet veren C sınıfı iş güvenliği uzmanları işsizlikle karşı karşıya. Yeni uygulamayı değerlendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep Şube Başkanı İbrahim Karatop, tehlikeli sınıftaki işyerlerine hizmet veren C sınıfı iş güvenliği uzmanların artık iş bulmada çok ciddi sıkıntılar yaşayacağını belirterek, Yeni yasa ile C sınıfı uzmanların da işsizler ordusuna dahil edildiğini belirtti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çağrıda bulunan Karatop, “Burada devletin yapması gereken şey; C sınıfı uzmanın B sınıfı uzman ile ilgili yerine bakma yetkisini durduğu 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle az tehlikeli sektörleri de hizmet alma zorunluluğu getirmeliydi. Şuanda bakanlığın yapmış olduğu uygulamadan dolayı C sınıfı uzmanların iş bulma şansı azaldı. Türkiye’de sertifika almış 80 binden fazla C sınıfı iş güvenliği uzmanı var. Bu yasa ile C sınıfı uzmanlar da işsizler ordusuna dahil edildi. Bakanlığın bu konuda bir çalışma yapmasını acilen bekliyoruz” dedi.

C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine hizmet verebilmesi 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla sona erdi. 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla C sınıfı iş güvenliği uzmanları sadece az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine hizmet verebilecek. Tehlikeli sınıftaki işyerlerine hizmet veren C sınıfı iş güvenliği uzmanları  işsizlikle karşı karşıya. Yeni uygulamayı değerlendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep Şube Başkanı İbrahim Karatop, tehlikeli sınıftaki işyerlerine hizmet veren C sınıfı iş güvenliği uzmanların artık iş bulmada çok ciddi sıkıntılar yaşayacağını belirterek, Yeni yasa ile C sınıfı uzmanların da işsizler ordusuna dahil edildiğini belirtti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çağrıda bulunan Karatop, “Burada devletin yapması gereken şey; C sınıfı uzmanın B sınıfı uzman ile ilgili yerine bakma yetkisini durduğu 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle az tehlikeli sektörleri de hizmet alma zorunluluğu getirmeliydi. Şuanda bakanlığın yapmış olduğu uygulamadan dolayı C sınıfı uzmanların iş bulma şansı azaldı. Türkiye’de sertifika almış 80 binden fazla C sınıfı iş güvenliği uzmanı var. Bu yasa ile C sınıfı uzmanlar da işsizler ordusuna dahil edildi. Bakanlığın bu konuda bir çalışma yapmasını acilen bekliyoruz” dedi.

C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI İŞSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA

C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine hizmet verebilmesi 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla sona erdi. 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla C sınıfı iş güvenliği uzmanları sadece az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine hizmet verebilecek. Bu nedenle bazı işverenler, tehlikeli sınıftaki işyerlerine hizmet veren C sınıfı iş güvenliği uzmanlarını şimdiden işten çıkarmaya başladı. Tehlikeli sınıftaki işyerlerine hizmet veren C sınıfı iş güvenliği uzmanları işsizlikle karşı karşıya. Yeni uygulamayı değerlendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep Şube Başkanı İbrahim Karatop, “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili profesyonel hizmet veren uzmanların A B C diye 3 sınıfı vardır. Sektörler de; tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli diye 3 sınıfa ayrılmıştır. Yasaya göre çok tehlikeli sektöre A sınıfı uzmanlar, tehlikeli sektöre B sınıfı uzmanlar, az tehlikeli sektöre de C sınıfı uzmanlar bakması gerekiyor. Bugüne kadar C sınıfı uzmanların B sınıfı uzmanların yerine bakması ile ilgili bir müsaadesi vardı. 1 Ocak 2019 itibariyle C sınıfı uzmanların B sınıfı uzmanın yerine bakması artık mümkün değil” dedi.

C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARIN ARTIK ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR

Tehlikeli sınıftaki işyerlerine hizmet veren C sınıfı iş güvenliği uzmanların artık iş bulmada çok ciddi sıkıntıları olduğunu belirten Karatop, “Tehlikeli sınıftaki işyerlerine hizmet veren C sınıfı uzmanların iş bulması ile ilgili artık çok ciddi sıkıntılar var. Çünkü C sınıfı uzmanın bakacağı sektör olan az tehlikeli sektörün şuanda 50’nin altında olan işletmelerde hizmet alımı ile ilgili mecburiyet şuan yok. Aynı zamanda kamu kamu kuruluşlarının da hizmet alımı ile ilgili yönetmelik 2020 yılına ertelenmiş durumda. Bu sebepten dolayı şuanda C sınıfı uzmanı olan ve C sınıfı uzmanı olacak üniversitelerde okuyan binlerce öğrenci okulu bitirdiğinde iş sıkıntısı yaşayacaklar ve yaşıyorlar. Şuan sektörde C sınıfı uzman soran kalmadı. A ve B sınıfı uzman soruyorlar” şeklinde konuştu.

C SINIFI UZMANLAR DA İŞSİZLER ORDUSUNA DAHİL EDİLDİ

Yeni yasa ile C sınıfı uzmanların da işsizler ordusuna dahil edildiğini ifade eden Karatop, “Burada devletin yapması gereken şey; C sınıfı uzmanın B sınıfı uzman ile ilgili yerine bakma yetkisini durduğu 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle az tehlikeli sektörleri de hizmet alma zorunluluğu getirmeliydi. Şuanda bakanlığın yapmış olduğu uygulamadan dolayı C sınıfı uzmanların iş bulma şansı azaldı. Türkiye’de sertifika almış 80 binden fazla C sınıfı iş güvenliği uzmanı var. Bu yasa ile C sınıfı uzmanlar da işsizler ordusuna dahil edildi” dedi.

BAKANLIĞIN İŞ İMKANLARINI AÇACAK BİR ÇALIŞMAYI ACİLEN BEKLİYORUZ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çağrıda bulunan Karatop, “Gaziantep’te 3 üniversitede iş güvenliği uzmanlığı ile ilgili eğitim veriliyor. Bu gençler mezun olduklarında iş bulmakta çok zorlanacaklar. Çünkü C sınıfı uzmanın bakacağı az tehlikeli sektör şuanda kapsam dışı. Yani bakanlığın bu konuda bir çalışma yapmasını bekliyoruz ve istiyoruz. Bu insanların evlerine ekmek götürebilmesi için iş imkanlarını açacak bir çalışmayı acilen bekliyoruz” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR