Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, bu yıl yüksek rekolte beklendiğini, bunun da üreticiyi sevindirdiğini kaydetti. çiftçilerimiz hububat taban fiyatını sorduğunu belirten Yiğit, 'Beklentimiz çiftçinin zarar etmeyeceği bir taban fiyatı açıklanması' dedi.

GAZİANTEP'TE HUBUBAT HASADI BAŞLIYOR

Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Gaziantep'te hububat hasadı başlıyor. Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, bu yıl yüksek rekolte beklendiğini, bunun da üreticiyi sevindirdiğini kaydetti.

ÇİFTÇİLER TABAN FİYATINI SORUYORLAR

Bölgede hububat hasadının başladığını belirten Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, 'Bölgede hububat hasadı başladı. Adana'da hasat bitmek üzere, Gaziantep'te ise önümüzdeki hafta başlayacak. Bu yıl mevsim şartları iyi geçti ve hububatta güzel bir rekolte bekliyoruz ancak çiftçilerimiz hububat için taban fiyatını soruyorlar. Seçim dolaysıyla şuana kadar hububattan taban fiyatı açıklanmadı. Beklentimiz çiftçinin zarar etmeyeceği bir taban fiyatı açıklanmasını istiyoruz. Biz fiyatların yüksek olmasını istemiyoruz fakat artan maliyetler göz önünde bulundurularak bir taban fiyatı belirlenmesini istiyoruz. İnşallah bu hafta hububatta taban fiyatı açıklanır' dedi.

GÜZEL BİR REKOLTE BEKLİYORUZ

Bu yıl yüksek rekolte beklediklerini belirten Yiğit, 'Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı çoğu yere biçerdöverler hiç girmedi ve çiftçilerimiz baya zarar etti ama bu yıl mevsim şartları iyi geçti ve bu yıl geçen yıla göre 2 kat fazla rekolte bekliyoruz' dedi.

ÇİFTÇİYİ KURTARMASI İÇİN ARPA FİYATININ 7 LİRA OLMASI GEREKİYOR

Taban fiyatının çiftçilerin maliyetleri göz önünde bulundurularak açıklanmasını talep eden Yiğit, 'Geçen yıl arpa fiyatı 6 liraydı, şuanda serbest piyasada 5.2 lira civarında. Bu fiyat çiftçiyi kurtarmaz. Çiftçiyi kurtarması için arpa fiyatının 7 lira olması gerekiyor. Ekmeklik buğday fiyatının da 7.5-8 lira olmasını istiyoruz. Sert buğday fiyatı en az 10 lira olması lazım ki çiftçi zarar etmesin' dedi.

BÖLGESEL TARIM POLİTİKASININ UYGULANMASINI İSTİYORUZ

Seçimler geride kaldığını ve yeni dönemde bölgesel tarım politikasının uygulanmasını istediklerini belirten Yiğit, 'Seçimler geride kaldı. Yeni dönemde bölgesel tarım politikasının uygulanmasını istiyoruz. Sektör temsilcileriyle oturulup bölgesel tarım polkasının hayata geçirilmesini istiyoruz. Çiftçiye güvence verilirse çiftçi üretir. Bölgelerde ürün bazlı destekler verilmesi lazım ve verilen desteklerin mutlaka artırılması lazım. Üretimin artırılması için mazot ve elektrik desteğinin de verilmesi lazım. Çiftçiye mutlaka destek verilmesi lazım ki çiftçilerimiz daha fazla üretim yapılsın' dedi.

PLANLI TARIM UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLMELİ

Yeni dönemde ülke genelinde planlı tarım uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Yiğit, 'Ülke genelinde planlı tarım uygulamasına geçilmesi lazım. Planlı tarım uygulamasıyla çiftçilerimiz ne ekip ne kazanacağını bilir. Ayrıca ürettiği ürünü satma sıkıntısı olmaz. Çünkü çiftçilerimiz bin bir emekle ürettiği ürünü için bir de Pazar sorunu yaşıyor. Çiftçilerimiz ürettiği ürün için bir güvence olmalı. Planlı tarım uygulamasıyla çiftçilerimiz hangi yıl hangi ürünü ekeceğini bilir ve ne kadar para kazanacağını bilir ve dolaysıyla çiftçilerimiz zarar etmekten kurtulmuş olur' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR