DEPREM ÖNCESİNDE YAPILAN REZERVASYONLAR İPTAL EDİLDİ

Bölgede deprem öncesinde yapılan rezervasyonların birçoğunun iptal edildiğini belirten TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, bölge turizmine yoğun bir talebin bulunmadığını belirterek, 'Acentelerimiz günü kurtarmak için günlük bir tur yayınlıyorlar ancak ayda yapılan tur sayısı 3-4'ü zor buluyor. Dolayısıyla seyahat acenteleri pandemi döneminde olduğu gibi bu dönemde de zor günler geçiriyor' dedi.

BÖLGEYE TALEP DÜŞTÜ

Bölgenin güvenli olduğunu belirten Kılınç, Gaziantep'te hasarlı otellerin olmadığını, tarihi ören yerlerinin ve müzelerin hiç hasar almadığını anlatmalarına rağmen insanların bölgeye çok fazla talep etmediğini belirtti.

GELİRLER DÜŞTÜ GİDERLER ARTTI

Sektörde girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kılınç, '5 bin lira olan dükkan kiraları 15 bin liraya yükseldi. Kiraların bu kadar yükselmesi esnafımızı ister istemez zor durumda bırakıyor. Geçmiş yıllarda bir acentenin aylık giderleri 10-15 bin lira iken bu rakam 50-60 bin liraya çıktı. Herhangi bir destek söz konusu olmadığından birçok acentemiz öz sermayesi ile ayakta kalma mücadelesi veriyor. Uçak bileti satışları ve düzenlenen turlar ile giderlerinin karşılanması mümkün değil' dedi.

KOMİSYON ORANLARININ İVEDİLİKLE YÜKSELTİLMESİ GEREKİYOR

Uçak bilet komisyonlarının arttırılması çağrısını yineleyen Kılınç, 'Aldığımız komisyon oranları ile çarkı döndürmenin imkanı yok. Bu nedenle komisyon oranlarımızın acilen ve ivedilikle yükseltilmesi gerekiyor. Acentelerimizin değeri kıymeti bilinmesi lazım. Çünkü bizler ülkeye milyarlarca dolar döviz girmesini sağlıyoruz. Böylesi bir sektörün neden göz ardı edildiğini veya destek çıkılmadığını anlamış değiliz. 1972 yılında yapılan ve sektörümüzü ilgilendiren yasanın biran önce değiştirilmesi, günümüz koşulları göz önüne alınarak revize edilmesi gerekiyor' diye konuştu.

MEHMET FENER